Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Συνέδριο υπονόμευσης των εργατικών συμφερόντων

Με έκτακτο εκλογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χτες, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, επιδιώκουν να βάλουν την «υπογραφή» στην αντεργατική καταιγίδα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους και της ΔΕΗ

Με νέα πραξικοπηματική κίνηση, αυτή της σύγκλισης εκτάκτου εκλογικού συνεδρίου, οι παρατάξεις που αποτελούν την πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ) επιχείρησαν, να προκαταλάβουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ. Με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της εκλογής νέου προέδρου, αφού ο προηγούμενος πρόεδρος Ν. Εξαρχος προβιβάστηκε σε γενικό γραμματέα Αθλητισμού, οι προαναφερθείσες πλειοψηφίες προχώρησαν αντικαταστατικά στην πραγματοποίηση εκλογικού συνεδρίου, προκειμένου να διατηρήσουν τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων στη ΔΕΗ.

Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, όπου με βάση το καταστατικό της έπρεπε να γίνει μετά από ένα χρόνο, επισπεύστηκε ώστε, οι συμβιβασμένες ηγεσίες να ξεπουλήσουν κυριολεκτικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και με τη «βούλα» ενός συνεδρίου. Η προαγωγή του Ν. Εξαρχου, διά το ζήλο που επέδειξε στην εφαρμογή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, σε ΓΓ Αθλητισμού, αποτέλεσε αφορμή για την ανανέωση της θητείας της πλειοψηφίας που αντιβαίνει με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, αφού ως γνωστό, το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις στη ΔΕΗ, η οποία πλέον λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Γι' αυτό λοιπόν, προτίμησαν να πάνε σε ένα εκλογικό συνέδριο με τους συσχετισμούς δυνάμεων του προηγούμενου συνεδρίου. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, είναι εκλεγμένη από τα πρωτοβάθμια σωματεία, για να λάβουν μέρος στο προηγούμενο συνέδριο και όχι γι' αυτό που έγινε χτες. Η ΕΤΕ - ΔΕΗ, που είναι το μεγαλύτερο σωματείο της Επιχείρησης με περισσότερα από 8.500 μέλη, δεν έχει κάνει ακόμα αρχαιρεσίες, όπως και η ΕΔΟΠ, η ΣΟΣ, το Αλιβέρι, οι Οδηγοί κ.ο.κ. Δηλαδή το 70% των εργαζομένων της ΔΕΗ, σε ένα μεγάλο βαθμό, δεν εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τους εκλεγμένους γι' αυτό, αντιπροσώπους τους.

Οι εν λόγω πλειοψηφίες, οι οποίες φέρουν και την ευθύνη για τα ευτράπελα αυτού του συνεδρίου, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, απέκρυψαν το αυτονόητο, ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκλέγεται από το διοικητικό της συμβούλιο και όχι από το συνέδριο. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι «ο νέος πρόεδρος, πρέπει να αναβαθμιστεί από το συνέδριο». Εδώ τίθεται το ερώτημα για το ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η ΠΑΣΚΕ προς την κυβέρνηση και ζητεί «αναβαθμισμένο» πρόεδρο;

Θεωρείται δεδομένο, ότι στο προσεχές διάστημα, οι όροι εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ θα υποβαθμιστούν στο έπακρο. Αλλωστε το δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς, χτες από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε: «... να εισαγάγουμε και να εκσυγχρονίσουμε το μισθολόγιο με μια σύγχρονη επιχειρησιακή δομή η οποία θα αμείβει την υπευθυνότητα, θα αμείβει την προσπάθεια και θα αμείβει την επίδοση»! Για να περάσουν αυτά, θα πρέπει κάποιος να λειτουργήσει και ως «Δούρειος Ιππος» από την πλευρά των εργαζομένων της ΔΕΗ, και δε θα είναι άλλος από τη σημερινή επανεκλεγείσα πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΣΑΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ