Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΥΓΟ
Με τα τρακτέρ για το δίκιο

Παναγροτικό, αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή, 4 Μάρτη, στη Λάρισα, για να τιμηθεί η θυσία των κολίγων στο Κιλελέρ

Εκεί ψηλά στο Δρούγο, συγκεντρώθηκαν χτες, φέροντας μαζί τους πάνω από 100 τρακτέρ, αγρότες από το Δήμο Θεσσαλιώτιδας που ανήκει στο Νομό Φθιώτιδας και τους Δήμους Ταμασίου και Σοφάδων της Καρδίτσας. Από κει, έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα στους συναδέλφους τους άλλων περιοχών της Θεσσαλίας και άλλων νομών της χώρας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και η χτεσινή αγροτική κινητοποίηση αναδεικνύει την αποφασιστικότητα των αγροτών να συνεχίσουν την πάλη τους μέχρι τη δικαίωσή τους και, ταυτόχρονα, αποτελεί πρόκριμα για την επιτυχία του παναγροτικού συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή, 4 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, για να τιμηθεί αγωνιστικά η θυσία των Θεσσαλών κολίγων στο Κιλελέρ.

Χτες, λοιπόν, στις 11 το πρωί στο Δρούγο, ακούστηκε ξανά η γνώριμη βοή των τρακτέρ, των άψυχων μηχανημάτων, που έγιναν «ζωντανά» σύμβολα της δύναμης του ενωμένου, αποφασιστικού και δίκαιου αγώνα της αγροτιάς. Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής βγήκαν πάλι στους δρόμους της πάλης να καταγγείλουν την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιαγροτική πολιτική τους και να απαιτήσουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους. Στις ευθύνες αυτής της πολιτικής για την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας, αναφέρθηκε, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, για να τονίσει την ανάγκη να ενταθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των αγροτών - σε συμπαράταξη με όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού - για την ανατροπή της και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, φιλολαϊκής πολιτικής. Στη σημασία του ενωτικού αγώνα αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο νομάρχης Καρδίτσας, Β. Αναγνωστόπουλος. Ο Β. Γάκης, μέλος της Τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, παρουσίασε τα βασικά προβλήματα της περιοχής - ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα του φράγματος του Σμοκόβου, καταλογίζοντας στις κυβερνήσεις την ολοκληρωτική ευθύνη για το γεγονός ότι εδώ και 20 χρόνια το έργο ...συνεχίζεται και δεν τελειώνει ποτέ - και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα όλων να αγωνιστούν για να επιβάλουν την επίλυσή τους, αλλά και για να «ξεμπροστιάσουν» τους φταίχτες, όπου κι αν βρίσκονται, όπως κι όσο συμβάλουν στη στήριξη και εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Αλλα αιτήματα, εκτός αυτού της ολοκλήρωσης των έργων στο φράγμα Σμοκόβου, που προβάλλουν οι αγρότες της περιοχής είναι:

  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Να μην ισχύσει η πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη βιομηχανική τομάτα.
  • Να μην καταργηθούν οι τιμές ασφαλείας στα αγροτικά προϊόντα.
  • Να μην μπουν περιοριστικά μέτρα στη βαμβακοκαλλιέργεια και να αυξηθεί το πλαφόν και η χρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο στους 1.300.000 τόνους.
  • Να καταργηθεί η περιφερειοποίηση της ποινής στα σιτηρά.
  • Να πάρει μέτρα ελέγχου η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι αυξήσεις στα μέσα και εφόδια.
  • Να εξασφαλιστεί η δανειοδότηση στους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Να επανέλθει η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους αγρότες.
  • Να σταματήσουν οι δίκες και καταδίκες των αγροτών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαράντα χρόνια στο «περίμενε» (2002-05-24 00:00:00.0)
Οργή για το νέο εμπαιγμό (2002-04-10 00:00:00.0)
Στα μπλόκα της οργής! (2002-04-09 00:00:00.0)
Σήμερα οι κινητοποιήσεις (2001-02-28 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις (1998-02-07 00:00:00.0)
Οι αγρότες της Καρδίτσας ξεπέρασαν τα αλλεπάλληλα μπλόκα των αστυνομικ (1997-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ