Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Μαύρες» προβλέψεις για την αγροτική παραγωγή

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία βασικών αγροτικών προϊόντων της χώρας στο διάστημα 2000 - 2008, γίνονται και από μια σχετική μελέτη που έκανε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του υπουργείου Γεωργίας. Σε μια δισέλιδη ανακοίνωση - περίληψη της μελέτης που δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Γεωργίας για να δείξει προφανώς ότι η κυβέρνηση ακολουθεί προληπτική... αγροτική πολιτική, φαίνεται δυστυχώς ότι μέσα στα επόμενα επτά χρόνια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφική παραγωγής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις τιμές παραγωγού.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν εκτός των άλλων κι από γεγονός ότι στη μελέτη χρησιμοποιείται ως «αισιόδοξο σενάριο» η «Ατζέντα 2000» και η εφαρμογή όλων των - αντιαγροτικών -συμφωνιών που περιλαμβάνει στα επιμέρους αγροτικά προϊόντα. Το «απαισιόδοξο σενάριο» της μελέτης υποθέτει την αναθεώρηση της ΚΑΠ επί το δυσμενέστερο με κατάργηση των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων. Και τα δύο σενάρια βασίζονται σε ένα γενικόλογο όρο - άλλοθι για μελετητές και κυβερνώντες, ο οποίος αναφέρεται ως «σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον». Αυτό πάντως που φαίνεται για τους αγρατοκτηνοτρόφους είναι ότι το άμεσο μέλλον προδιαγράφεται από ολέθριο έως εφιαλτικό.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν χτες, το λεγόμενο «αισιόδοξο σενάριο» προβλέπει ανάμεσα σε άλλα: «Μικρή μείωση της παραγωγής μαλακού και σκληρού σίτου, καθώς και οριακή χειροτέρευση του εμπορικού ισοζυγίου». «Οριακή μείωση της παραγωγής κρέατος, κυρίως του χοίρειου και χειροτέρευση του εμπορικού ισοζυγίου». «Χειροτέρευση της θέσης των λιγότερων ανταγωνιστικών παραγωγών και φτηνότερη πρώτη ύλη για το μεταποιητικό τομέα».

Το «απαισιόδοξο σενάριο» προβλέπει ανάμεσα σε άλλα: «Σημαντική μείωση της παραγωγής μαλακού και σκληρού σίτου, καθώς και μείωση παραγωγή καλαμποκιού και λοιπών δημητριακών. Μείωση της ευημερίας των παραγωγών». «Σημαντική μείωση της παραγωγής στο βαμβάκι και χειροτέρευση της ευημερίας των παραγωγών». «Αμετάβλητη η παραγωγή του κρέατος, πλην του βόειου (μείωση) και χειροτέρευση της ευημερίας των παραγωγών βόειου κρέατος».

Οπως προκύπτει και από τη μελέτη αυτή, για τους αγροτοκτηνοτρόφους διαμορφώνεται μια κατάσταση που περιγράφεται με τη λαϊκή ρήση: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Η κυβέρνηση όμως αντί να δώσει λύσεις στα αγροτικά προβλήματα και να ασκήσει φιλοαγροτική πολιτική, κόντρα στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ, επιχειρεί δημιουργήσει κλίμα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας στους αγρότες χρησιμοποιώντας κατά κόρον τη λογική του λιγότερου κακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ