Παρασκευή 18 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές

Πρώτη συνεδρίαση, χτες, του Υπουργικού Συμβουλίου

Στόχος και αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι «να οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές, ώστε να προκύψει πολιτική λύση», ανέφερε χτες στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος. Κάλεσε τους υπουργούς μέχρι τις 17 Ιούνη να αποφύγουν τις «πολλές δηλώσεις», τις «περιττές συνεντεύξεις» και να τοποθετούνται «μόνο για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους κι όχι για ευρύτερα ζητήματα», αποφεύγοντας, όπως είπε, «δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να αποκτήσουν κομματική χροιά και να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Στην εισηγητική του ομιλία ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, «συζητώντας, μπορεί ορισμένα μέτρα να τα αναβάλουμε». Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί συμφώνησαν να μη λάβουν μισθό για την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους. Ο Π. Πικραμμένος ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη χώρα θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, και ο υπουργός Αμυνας, Φρ. Φραγκούλης.

Ο ίδιος με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαννιά, θα εκπροσωπήσουν την ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαννιάς, ανέφερε ότι δεν πρέπει «να επικρατήσει χαλάρωση, η οποία μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του Δημοσίου», καθώς και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συμβολικά και ουσιαστικά η φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, «έγινε αναφορά και στο ΕΤΑΚ, δίχως να υπάρξει αναλυτική εξέταση του θέματος και δίχως να δοθεί οιαδήποτε συγκεκριμένη εντολή από τον πρωθυπουργό στον υπουργό Οικονομικών». Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο έγινε μετά τις πληροφορίες που διέρρεαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» ώστε από την επόμενη βδομάδα να ξεκινήσει η αποστολή του ΕΤΑΚ του 2009 και να ακολουθήσουν μέχρι τις εκλογές ή αμέσως μετά από αυτές και τα σημειώματα του φόρου ακίνητης περιουσίας 2010 και 2011.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμα τα χαράτσια, η αποστολή των οποίων είχε «παγώσει» λόγω των εκλογών της 6ης Μάη και αναμένεται να εισπραχθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έγινε η ορκωμοσία των 16 υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει ως εξής: Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παύλος Αποστολίδης. Υπουργός Εσωτερικών, Αντώνιος Μανιτάκης. Υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Ζαννιάς. Υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φράγκος Φραγκούλης. Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Ιωάννης Στουρνάρας. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γρηγόριος Τσάλτας. Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου. Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σίμος Σιμόπουλος. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αντώνιος Ρουπακιώτης. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Κίττας. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναπολέων Μαραβέγιας. Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρήστος Γεραρής. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου. Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τατιάνα Καραπαναγιώτη. Υπουργός Επικρατείας, Αντώνιος Αργυρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ