Παρασκευή 18 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G8»
Εν μέσω αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Ξεκινάνε σήμερα οι εργασίες στο Καμπ Ντέιβιντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεκινάει σήμερα η Σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ - «G8» (ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία αλλά και η ΕΕ), στο απολύτως προστατευμένο και απομονωμένο προεδρικό θέρετρο Καμπ Ντέιβιντ, 100 χλμ από την Ουάσιγκτον.

Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει μία χρυσή ευκαιρία στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μόλις έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, να επαναλάβει τις προτεραιότητές του στον τομέα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής και να διεκδικήσει την ηγεσία των ΗΠΑ. Από τη σύνοδο θα απουσιάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε το σχηματισμό της κυβέρνησής του και στέλνει στο Καμπ Ντέιβιντ τον προκάτοχό του και πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προφανώς για να αποφύγει το θέμα της Συρίας. Εκτός φυσικά της κρίσης στην ατζέντα και οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις εναντίον του Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και τα πυρηνικά της ΛΔ Κορέας.

Μεγάλες πιέσεις αναμένεται να δεχτεί η Γερμανία, καθώς σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» αλλά και Αμερικανούς αναλυτές «η Σύνοδος αποτελεί μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και ίσως τη Βρετανία να ζητήσουν από τους Γερμανούς να είναι περισσότερο ευέλικτοι».

Πάντως οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, καθώς επίσης οι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχαν χτες συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κατάσταση στην Ευρωζώνη και για τη Σύνοδο Κορυφής της «G8», προκειμένου να συζητηθούν οι θέσεις όλων. Επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί στο Οβάλ Γραφείο με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί και Αφρικανοί ηγέτες, υποτίθεται για να εξεταστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη διατροφική ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ