Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ιστορία, Μυθολογία και ο Μεγάλος (πράσινος) Αδερφός

Η ευθύγραμμη ανάγνωση της ιστορίας ήταν πάντοτε ένα από τα χαρακτηριστικά των αυταρχικών καθεστώτων. Στο «1984» του Τ. Οργουελ, το καθεστώς του Μεγάλου Αδερφού είχε χωρίσει την ιστορία σε δυο περιόδους. Αυτή που προηγήθηκε της Επανάστασης, χαρακτηρίζοντάς την απαξιωτικά ως Μεσαίωνα κι αυτήν που έπεται, όπου τα πάντα είναι ρόδινα. Τηρουμένων των αναλογιών, αν παρακολουθήσει κάποιος με συστηματικό τρόπο τις ανακοινώσεις του υπουργείου Προπαγάνδας (ή Τύπου, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται), η ιστορία της χώρας μας χωρίζεται στην προ- ΠΑΣΟΚ και μετά-ΠΑΣΟΚ εποχή. Φως και σκότος, για να θυμηθούμε και τη ρήση του Μ. Κουτσόγιωργα. Λέξεις, έννοιες, ιστορικά γεγονότα διαγράφονται ή αλλοιώνονται, για να παρουσιαστούν κατά το δοκούν. Η μνήμη ήταν τότε (και σήμερα) επικίνδυνη κι έπρεπε να ξεριζωθεί από τους πολίτες. Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις, η υπόθεση με το κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά. Υπουργοί με το επάγγελμα του δικηγόρου (ή ανεπάγγελτοι) μιλούν με περιφρόνηση για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους και ευαγγελίζονται οικολογικούς παραδείσους. Παράλληλα, βάζουν τα «παπαγαλάκια» τους στα κανάλια να σιγοντάρουν τις ανομίες τους. Το μόνο που δεν εκστόμισαν είναι ότι η Μάχη του Μαραθώνα ανήκει στο πεδίο της Μυθολογίας. `Η, μήπως, ανήκει και δεν το ξέραμε;

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Εκκλησία: Rooms to let

Καβούρι και Βουλιαγμένη είναι δυο «φιλέτα» που επέλεξε η Εκκλησία (αν και θεωρητικά απέχει από την κατανάλωση κρέατος), για να επενδύσει μερικά δισεκατομμυριάκια απ' το υστέρημά της. Μη φανταστείτε ότι προσβλέπει σε μελλοντικά κέρδη. Μακριά απ' αυτήν τέτοιες σκέψεις, αφού, σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, ο ρόλος της είναι αποκλειστικά πνευματικός. Απλώς, να διευκολύνουν την Ολυμπιάδα θέλουν οι άγιοι πατέρες. Αν τώρα προκύψει και κατιτίς, είναι βέβαιο ότι θα το διαθέσουν σε αγαθοεργίες.

Εφιάλτες του μέλλοντος

Τέσσερα πανεπιστήμια του Βελγίου δημοσιοποίησαν πριν μια βδομάδα τα πορίσματα των ερευνών τους, σχετικά με τις διοξίνες που είχαν εντοπιστεί στα κοτόπουλα. Σύμφωνα με την έρευνα, πρέπει να αναμένονται τα προσεχή χρόνια τουλάχιστον 8.000 θάνατοι από καρκίνους και πολύ μεγαλύτερος αριθμός παθήσεων στο ήπαρ και τα γεννητικά όργανα. Ο θρίαμβος της αγοράς!

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Καλημέρα κυρα - ΓΗ

Η διμηνιαία οικολογική εφημερίδα της Δράμας εξακολουθεί να παρεμβαίνει στα περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας. Με σαφή στροφή το τελευταίο διάστημα στα γενικότερα προβλήματα της χώρας, χωρίς να υποβαθμίζονται τα τοπικά, βρήκε το ζητούμενο στίγμα της. Με τη μαχητικότητα και τη σοβαρότητα που προσεγγίζει τα θέματα, έχει καταξιωθεί στον εναλλακτικό Τύπο σαν μια από τις σοβαρότερες προσπάθειες. Το πρώτο φύλλο του 2001 έχει σαν κεντρικό θέμα τις δασοκτόνες συνταγματικές τροποποιήσεις του Ε. Βενιζέλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ