Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Προτάσεις για την ανάπλαση Αγ. Διονυσίου Δραπετσώνας

Σοβαρές ενστάσεις προβάλλει το ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ) ως προς την εξαγγελία του Δήμου Δραπετσώνας, που αναφέρεται στη συνολική ανάπλαση της περιοχής Αγίου Διονυσίου.

Παρότι ο Δήμος δημοσιοποίησε την απόφασή του για εκπόνηση μελέτης με θέμα τη συνολική αξιοποίηση έκτασης 8.000 τ.μ. και τη διατύπωση οικονομικών μεγεθών για την αποκατάσταση των 150 νοικοκυριών που συμπεριλαμβάνονται στα συγκεκριμένα κτίρια, ο ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ επισημαίνει τα εξής:

Α. Η έννοια της «ανάπλασης» πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, κυρίως όταν αναφέρεται σε αρχιτεκτονική του Μοντέρνου Κινήματος και ειδικότερα σε δείγματα κοινωνικής κατοικίας. Η απάλειψη της ιστορίας της πόλης και η εξαφάνιση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων αυτής της περιόδου, στις σημερινές ιδίως συνθήκες, αποτελεί μείζον θέμα, για το οποίο οφείλει να υπάρξει συγκεκριμένη άσκηση πολιτικής.

Β. Το όλο «εγχείρημα», συνυπολογίζοντας τις θέσεις πολλών φορέων, πρέπει να τεθεί σε νέα και προωθητική βάση, με σημείο εκκίνησης τη διενέργεια ενός πολεοδομικού - αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ευρύτερη περιοχή μελέτης και τα συγκεκριμένα κτίρια.

Γ. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να διατυπωθούν τεχνικές προδιαγραφές με οικονομοτεχνικά στοιχεία που θα καθορίσουν τους όρους της ανάπλασης. Ταυτόχρονα, η σχέση του ΟΤ με την ευρύτερη περιοχή του Δήμου, η σχέση πλήρων - κενών, η ένταξη οργανωμένου πράσινου, τα τεχνικά ζητήματα σε σχέση με την επανάχρηση των κατοικιών, πρέπει να αποτελέσουν προσδιοριστικά στοιχεία του προγράμματος.

«Συμπερασματικά - τονίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων - η αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων πρέπει να ενταχθεί σε μια πλήρη και ενιαία μελετητική διεργασία, διά μέσου της οποίας θα υποδειχθούν οι προσφορότερες και αρτιότερες επιλύσεις, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ