Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Πρόσθετα μέτρα για τις «αποκλίσεις»

Με «μπαλαντέρ» το βαθμό όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, που για φέτος προδιαγράφεται στο 7%, η συγκυβέρνηση από κοινού με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών βάζουν στο τραπέζι τα πρόσθετα «διορθωτικά» μέτρα, πέρα και πάνω από τα 11,5 δισ. ευρώ που ήδη έχουν υπολογίσει να κλιμακώσουν στα επόμενα χρόνια. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συναντήθηκαν χτες με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (για τις δαπάνες) όσο και με τους αρμόδιους για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Στην κυριολεξία ψάχνονται να βγάλουν και από τη «μύγα ξίγκι» προκειμένου να πιάσουν τους αντιλαϊκούς στόχους, όπως για το μάζεμα των φορολογικών, σε συνθήκες ραγδαίας υποχώρησης των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, εξάπλωσης της ανεργίας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Ξεπερασμένες θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τις πολύ πρόσφατες, «εαρινές εκτιμήσεις» από την πλευρά της Κομισιόν, διαβλέποντας τώρα μεγαλύτερους τους ρυθμούς βύθισης, εξέλιξη που αλλάζει και τα δεδομένα με βάση τα οποία προσδιορίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ. Μέσα στο προσεχές διάστημα, σκοπεύουν να ανακοινώσουν την εκκίνηση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση 4 εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στην ατζέντα παραμένει μέχρι και η μείωση (κατά μέσο όρο 12%) των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο, ενδεχομένως με κάποιες περιορισμένες εξαιρέσεις. Στα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα» εξετάζουν ακόμα τη δυνατότητα να βάλουν πλαφόν στα ενοίκια που πληρώνει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ