Κυριακή 18 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Σαρακοστιανά

Κάνουμε σχέδια για το τραπέζι με τα νηστίσιμα εδέσματα που θα φτιάξουμε ή θα αγοράσουμε αυτές τις μέρες που έρχεται ή μάλλον έχει ήδη έρθει η Σαρακοστή. Εκτός και αν δεν το πήρατε είδηση...

Το τουρσί, ο ταραμάς, οι ελιές, τα οστρακοειδή και τα παστά έχουν την τιμητική τους τις μέρες αυτές. Γι' αυτό και εμείς οφείλουμε από τη στήλη μας να σας τονίσουμε τους κινδύνους από την αγορά σαρακοστιανών από αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντα. Τι θα πρέπει να προσέξετε:

Την ποιότητα των νωπών ή κατεψυγμένων θαλασσινών. Στα ψάρια θα πρέπει να προσέξετε το μάτι του ψαριού να είναι γυαλιστερό και όχι θαμπό και η οσμή του να μη δείχνει σημάδια σήψης ή άλλης μυρωδιάς. Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά οστρακοειδών (πίνες, μύδια, κυδώνια κ.ά.), αν όντως είναι φρέσκα, προσέχοντας το κέλυφός τους να είναι κλειστό και να μην έχει ανοίγματα στο πλάι και να μην έχει άσχημη μυρωδιά. Αν πάλι μερικά από αυτά έχουν ανοίξει, θα πρέπει μόλις τα πιέσετε ελαφρά, να κλείσουν. Το υγρό στο εσωτερικό των οστρακοειδών θα πρέπει να είναι άοσμο καθαρό, χωρίς ξένα στοιχεία, ενώ το ψαχνό τους θα πρέπει να αντιδρά στο άγγιγμα με συστολή.

  • Προσοχή στα κεφαλόποδα: Τα καλαμάρια, οι σουπιές, τα χταπόδια κ.ά. θα πρέπει να έχουν υγρή επιφάνεια σώματος, να είναι άοσμα, συμπαγή και όχι λιωμένα, ενώ οι βεντούζες τους δεν πρέπει να κόβονται εύκολα.
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά: Προσοχή στην ετικέτα με τα στοιχεία που αφορούν στην ταυτότητα του προϊόντος, όπως η προέλευση, η ημερομηνία συσκευασίας και λήξης, ενώ θα πρέπει να εντοπίσετε και τα πιθανά σημεία αλλοίωσης σε περίπτωση που η συσκευασία έχει σκιστεί ή δεν έχει ψυχτεί σωστά.
  • Από πού αγοράζετε θαλασσινά: Μεγάλη σημασία έχει ο τόπος που προμηθεύστε τα θαλασσινά ή τα ψάρια. Για παράδειγμα, η ιχθυόσκαλα ή ο ψαράς της γειτονιάς ή τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν υποδομή για τη συντήρηση των θαλασσινών ή την έχει εκτεθειμένη στον ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώνει ο πάγος που δεν τον ανανεώνει, τη σκόνη και το καυσαέριο;
  • Ο ταραμάς, οι ελιές και τα τουρσιά. Ο ταραμάς θα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και όχι αποχρώσεις του κόκκινου ή του χρυσοκίτρινου, όπως επίσης και ευχάριστη γεύση. Οσο για τις ελιές και τα τουρσιά, προσέξτε να μην είναι αλλοιωμένες και να μην είναι πολύ αλμυρές.

Χ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συστάσεις για τα σαρακοστιανά (2007-02-15 00:00:00.0)
«Αλμυρές» οι τιμές των σαρακοστιανών (2001-02-23 00:00:00.0)
Ακριβότερα μέχρι και 70% (2001-02-20 00:00:00.0)
Νηστίσιμη, αλλά όχι στις ...τιμές (2000-03-12 00:00:00.0)
Προσοχή στα οστρακοειδή την Καθαρά Δευτέρα (1999-02-20 00:00:00.0)
...Και "καθαρή" ακρίβεια (1995-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ