Κάνουμε σχέδια για το τραπέζι με τα νηστίσιμα εδέσματα που θα φτιάξουμε ή θα αγοράσουμε αυτές τις μέρες που έρχεται ή μάλλον έχει ήδη έρθει η Σαρακοστή. Εκτός και αν δεν το πήρατε είδηση...
Το τουρσί, ο ταραμάς, οι ελιές, τα οστρακοειδή και τα παστά έχουν την τιμητική τους τις μέρες αυτές. Γι' αυτό και εμείς οφείλουμε από τη στήλη μας να σας τονίσουμε τους κινδύνους από την αγορά σαρακοστιανών από αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντα. Τι θα πρέπει να προσέξετε:
Την ποιότητα των νωπών ή κατεψυγμένων θαλασσινών. Στα ψάρια θα πρέπει να προσέξετε το μάτι του ψαριού να είναι γυαλιστερό και όχι θαμπό και η οσμή του να μη δείχνει σημάδια σήψης ή άλλης μυρωδιάς. Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά οστρακοειδών (πίνες, μύδια, κυδώνια κ.ά.), αν όντως είναι φρέσκα, προσέχοντας το κέλυφός τους να είναι κλειστό και να μην έχει ανοίγματα στο πλάι και να μην έχει άσχημη μυρωδιά. Αν πάλι μερικά από αυτά έχουν ανοίξει, θα πρέπει μόλις τα πιέσετε ελαφρά, να κλείσουν. Το υγρό στο εσωτερικό των οστρακοειδών θα πρέπει να είναι άοσμο καθαρό, χωρίς ξένα στοιχεία, ενώ το ψαχνό τους θα πρέπει να αντιδρά στο άγγιγμα με συστολή.