Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αξιώνουν μαζικές απολύσεις και νέα προνόμια

Να αναλάβει το κράτος το κόστος των αποζημιώσεων και τη μισθοδοσία για δύο χρόνια όσων εργαζόμενων απομείνουν τελικά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι η αξίωση των αραβογερμανικών μονοπωλίων που λυμαίνονται τα ναυπηγεία. Την αξίωση μετέφερε χτες στους εργαζόμενους ο «εθνικός συντονιστής για τη ναυπηγική βιομηχανία» που έχει διορίσει η συγκυβέρνηση, Ν. Αναστασόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ». Ο «εθνικός συντονιστής» κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μία «συμβιβαστική λύση», την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «λύση με πόνο», σπεύδοντας να στηρίξει τις εργοδοτικές αξιώσεις με τον εκβιασμό - ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα που είναι το λουκέτο στο ναυπηγείο!

Η εργοδοσία με πληρωμένη ανακοίνωσή της σε ημερήσια εφημερίδα έχει ήδη ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να διώξει τους 500 από τους 1.000 περίπου εργαζόμενους του ναυπηγείου. Διευκρίνιζε ότι «ακόμα και αν το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με τα προγράμματα κατασκευής των υποβρυχίων που εκκρεμούν, οι θέσεις εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρέπει να μειωθούν εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης παραγγελιών από άλλες χώρες, ούτε αναμένονται άλλες εργασίες όπως είχε υποσχεθεί το Ελληνικό Δημόσιο». Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι μετά το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα που έχει επιβάλει σε βάρος τους η εργοδοσία από τις 18 Απρίλη και από τότε είναι απλήρωτοι και οδηγούνται στην εξαθλίωση, τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις μαζικές απολύσεις τους.

Θυμίζουμε πως το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων έχει κλείσει από πέρσι με απόφαση της ΕΕ. Τα αραβογερμανικά μονοπώλια ADM - «Thyssen Krupp», που παρέλαβαν το ναυπηγείο προκειμένου να τσεπώσουν ζεστό χρήμα από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν ήδη πάρει περίπου 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 70% του ποσού, έχουν παραδώσει από τα 4 υποβρύχια μόνο ένα, αυτό που γέρνει..., και τώρα, πατώντας πάνω στους εργαζόμενους, ζητάνε και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ