Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Να μη φοβηθεί ο λαός τη ρήξη με κεφάλαιο - ΕΕ

Είναι προϋπόθεση και για τη μικρότερη κατάκτηση στο σήμερα, είπε στους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Σε σύσκεψη με τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας, που με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την εισοδηματική ενίσχυση που έπαιρναν καταδικάζονται να ζήσουν χωρίς ένα ευρώ, ενώ έχουν δουλέψει σκληρά και έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 9.000 ένσημα, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας του στη Νάουσα.

Οπως κατήγγειλαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί από τα εργοστάσια του Λαναρά, η κυβέρνηση κατάργησε τους νόμους 3460/2006 και 3660/2008, που επέβαλαν με την πάλη τους και με τους οποίους δινόταν εισοδηματική ενίσχυση σε απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς, που είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημερομίσθια. Από την περιοχή της Νάουσας είχαν ενταχθεί περίπου 450 εργαζόμενοι, μετά από σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες, που έγιναν με τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων της περιοχής.

Το πρόγραμμα εισοδηματικής ενίσχυσης προβλεπόταν ότι θα ισχύει μέχρι τη συνταξιοδότησή τους και εξασφάλιζε ένα μικρό εισόδημα στις οικογένειες των κλωστοϋφαντουργών που εξακολουθούν να είναι άνεργοι. Σήμερα, οι περισσότεροι που εντάχθηκαν στην εισοδηματική ενίσχυση έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Ξεκρέμαστοι μένουν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, περίπου 50 εργαζόμενοι, ηλικίας πάνω από 56 - 57 χρόνων, που στην πλειοψηφία τους έχουν πάνω από 9.000 ένσημα.

Αίτημα των κλωστοϋφαντουργών, του κλαδικού Σωματείου του της «ΚΛΩΘΩ», του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και της ΟΕΚΙΔΕ είναι να συνταξιοδοτηθούν όλοι μέσα στο 2013. Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης ενημέρωσε τους άνεργους κλωστοϋφαντουργούς ότι το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει σχετική Αναφορά στη Βουλή και σημείωσε ότι στηρίζει το αίτημά τους για άμεση συνταξιοδότηση.

Οπως είπε, η στήριξη αυτή προκύπτει αυτονόητα για το ΚΚΕ, καθώς «δε φταίει ο εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του αν ένας καπιταλιστής δεν πάει καλά, ή επειδή ο καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθιά κρίση». Πρόσθεσε, όμως, ότι και με την ένταξη στο καθεστώς της σύνταξης δε σημαίνει ότι θα λυθεί το πρόβλημα, αφού και οι μισθοί και οι συντάξεις διαρκώς μειώνονται στο πλαίσιο της άγριας επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - τρόικα για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ανάπτυξη για το λαό

«Εμείς δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα και από την προσπάθεια να λυθούν τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ομως, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε ξεκομμένα από τη συνολικότερη κατάσταση.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ανελέητο πόλεμο. Για να μπορέσει να βγει από αυτή την κρίση ο καπιταλισμός, πρέπει να ισοπεδώσει δικαιώματα, να κατεβάσει στο έσχατο το επίπεδο της διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, να καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις - σήμερα από τις παραγωγικές δυνάμεις χτυπιέται ανελέητα η εργατική τάξη, αύριο μπορεί να καταστραφούν εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει διέξοδος μέσα από αυτό το δρόμο. Εμείς καλούμε τους εργάτες πρώτα απ' όλα, και όλο το λαό, να σκεφτούν την πρόταση του ΚΚΕ. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος. Δεν το δημιούργησαν ούτε οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια της Νάουσας, ούτε οι αγρότες του κάμπου της Ημαθίας, ούτε συνολικά ο εργαζόμενος λαός της χώρας. Δεν το αναγνωρίζουμε λοιπόν και δεν το πληρώνουμε.

Αυτή η επιλογή αυτόματα οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ. Εμείς δεν τη φοβόμαστε και καλούμε και το λαό να μην τη φοβηθεί. Αλλωστε, το τίμημα από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ είναι πολύ βαρύ. Φεύγοντας από την ΕΕ, και με την εξουσία στα χέρια του λαού, μπορούμε να έχουμε δυναμική ανάπτυξη. Με κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, μπορούμε να σχεδιάσουμε την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών του λαού», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ