Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Διαδήλωσαν δυναμικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες ήταν η χτεσινή

Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμΕΑ, πραγματοποίησαν χτες άτομα με αναπηρίες, χρονίως πάσχοντες και οι γονείς τους στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.

Μιλώντας στη δυναμική προσυγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια, η Ολγα Σιάντου, από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μας στερούν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως η δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό, φάρμακα, πρόληψη, εκπαίδευση σε ειδικά σχολεία, τεχνικά βοηθήματα. Τη στιγμή που ο πλούτος που παράγουμε είναι τεράστιος και θα έφτανε να ικανοποιήσουμε όλες τις λαϊκές ανάγκες. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας (...) Να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει».

Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Μονάδων Ιδρυμάτων Σχολείων Ειδικής Αγωγής, που χτες είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους του κλάδου, η πρόεδρος Γεωργία Κουρή ανέδειξε γιατί είναι ανάγκη η αγωνιστική συστράτευση των εργαζομένων του χώρου και των ΑμΕΑ: «Την ίδια στιγμή που οι υπάρχουσες δομές δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ειδικής αγωγής των 185.000 ατόμων με αναπηρία ακόμα και τα προηγούμενα -της κρίσης- χρόνια, η μία μετά την άλλη συρρικνώνουν τις υπηρεσίες τους, απολύουν εργαζόμενους, κλείνουν ή εμπορευματοποιούνται (...) Οφείλουμε να δουλέψουμε για να δυναμώσει η αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων, της εργατικής τάξης απέναντι στην κλιμάκωση του πολέμου της αστικής τάξης».

Εκ μέρους της νεολαίας της ΣΕΑΑΝ χαιρετισμό απηύθυνε ο Σώστης Καραγιαννόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αυτή η μέρα πρέπει να αποτελέσει το βήμα για την αντεπίθεση του αναπηρικού κινήματος ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης. Να σταματήσουν οι αυταπάτες του λαού για τις εξαιρέσεις. Κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε οργανωμένο αγώνα ώστε το αναπηρικό κίνημα να προχωρήσει μπροστά.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ατόμων με ειδικές ανάγκες εξέφρασε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αντώνης Κοκολάκης, από το ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου, και ο Γιάννης Βουτσινάς, εκ μέρους της διοίκησης του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.

Καμία ουσιαστική απάντηση

Οι συγκεντρωμένοι με πικέτες στα χέρια και πανό έφτασαν με πορεία στο υπουργείο Υγείας, όπου αντιπροσωπεία τους επιδίωξε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Με σχεδόν μιάμιση ώρα αναμονή η απάντηση του υπουργού Υγείας, στο αίτημα της ΣΕΑΑΝ να συναντηθεί μαζί τους, ήταν αρνητική. Αντ' αυτού, δέχθηκε να μιλήσει με τις ηγεσίες της ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, αυτούς δηλαδή που τόσα χρόνια έτρεχαν σε «κοινωνικούς διαλόγους» διευκολύνοντας όλες τις αντιλαϊκές επιλογές. Γι' αυτό και όταν βγήκαν από τη συνάντηση με τον υπουργό, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συμμετέχουν σε νέο γύρο κοινωνικού διαλόγου - απάτη για να θέσουν τα αιτήματά τους, καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού στους ανάπηρους και στις οικογένειές τους.

Καταγγέλλοντας τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου , ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, σημείωσε: «Καταγγέλλουμε τον υπουργό Υγείας που για μία ακόμα φορά αρνήθηκε να συναντήσει τη ΣΕΑΑΝ και το Σύλλογο Γονέων. Εχει επιλέξει τόσα χρόνια συνομιλητή εκείνους που υποστήριξαν την εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας της ειδικής αγωγής, που έκοβαν φάρμακα, θεραπείες από χρονίως πάσχοντες, έβαζαν χαράτσια σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής, πετώντας απ' έξω όσους δεν είχαν να πληρώσουν. Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που θα επιβάλει, όχι το διάλογο, αλλά τη ρήξη και την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε μήνυμα που εξέδωσε χτες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, ύψωσε υποκριτικές κορόνες περί παροχής υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ισότιμης πρόσβασης και άρσης των αποκλεισμών για τους ανάπηρους...

  • Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ