Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αναγκαία η ενιαία δράση

Η μαχητικότητα και αποφασιστικότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τους φορείς της Πρόνοιας για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας - πρόνοιας και την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και η διάθεσή τους για την ενοποίηση του αγώνα τους, αφού η επίθεση της κυβέρνησης είναι γενικευμένη, έδωσαν το στίγμα των χτεσινών κινητοποιήσεων.

Σε σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του «Ευαγγελισμού», του «Αγλαΐα Κυριακού», του «Ιπποκράτειου», του Δημοτικού Νοσοκομείου «Ελπίς», του ΠΙΚΠΑ και του «Αγίου Σάββα», που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι εκπρόσωποι των σωματείων εξέφρασαν τη διάθεσή τους για ενοποίηση του αγώνα τους, ενώ ζήτησαν από την ΠΟΕΔΗΝ να πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτό.

Τα σωματεία ωστόσο δε βρήκαν την αναμενόμενη υποστήριξη, επειδή ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σ. Κουτσιουμπέλης μίλησε για «οικονομία δυνάμεων», αφού αναμένεται η ψήφιση και νέων νομοσχεδίων και παρέπεμψε στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη βδομάδα η Ομοσπονδία με τον υπουργό Υγείας. Παρ' όλα αυτά ο Σ. Κουτσιουμπέλης αναγνώρισε την ανάγκη ενοποίησης των σωματείων υπό τον κοινό στόχο.

Τη δική της πρόταση για την αγωνιστική κατεύθυνση, την οποία πρέπει να ακολουθήσουν τα σωματεία - πρόταση που κατέθεσε και στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας η ΕΣΑΚ Υγειονομικών - έδωσε στη χτεσινή σύσκεψη η Λέττα Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Η Λ. Μεθωνιού τόνισε ότι όλα τα σωματεία των νοσοκομείων, των εργαζομένων στην πρόνοια, η ΠΟΕΔΗΝ, μαζί και με άλλα εργατικά συνδικάτα, πρέπει να αναλάβουν από κοινού αγωνιστικές πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση να μην εφαρμοστούν τα μέτρα στην υγεία, που ψηφίστηκαν πρόσφατα, να εμποδιστεί η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση καινούρια νομοσχέδια που αφορούν την υγεία και κοινωνική ασφάλιση, αλλά και για τη διεκδίκηση αυξήσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στους βασικούς μισθούς.

Τα ΔΣ των Σωματείων κατέληξαν στην απόφαση για την πραγματοποίηση κοινής 4ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 29.3.2001 από τις 8 π.μ εώς τις 12 μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Η προσυγκέντρωση των εργαζομένων θα γίνει στις 9 π.μ την Πέμπτη στο Πολεμικό Μουσείο.

Κοινά αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των νοσοκομείων, η σύνδεση του ανθυγιεινού με το ασφαλιστικό και η ένταξη των νοσηλευτικών επαγγελμάτων στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, με αύξηση των βασικών και του νοσοκομειακού επιδόματος, αλλά και ειδικά προβλήματα του κάθε χώρου.

Στον «Ευαγγελισμό»

Μαζική κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό» και πορεία γύρω απ' το νοσοκομείο έκαναν χτες οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας μισθολογικά, ασφαλιστικά και θεσμικά αιτήματα. Κρατώντας σημαίες, πλακάτ, πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην υποβάθμιση της υγείας, οι εργαζόμενοι διατράνωσαν τη θέλησή τους για δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη υγεία.

«Δώστε λεφτά για την υγεία, να φύγουν τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις» και «Κάτω τα χέρια απ' την ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι, καθώς έκαναν το γύρο του νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια, με συντεταγμένη πορεία, κατέκλυσαν το χώρο του προαυλίου του νοσοκομείου.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», ανέφερε πως η χτεσινή πορεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες και μαχητικότερες στην ιστορία του νοσοκομείου κι αυτό γιατί γίνεται για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων που αφορούν όλο το λαό. «Δεν υποχωρούμε. Θα νικήσουμε. Αρκεί να πιστέψουμε στη συλλογική δύναμη των σωματείων και των κοινών αγώνων με τους άλλους εργαζόμενους», τόνισε και αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι και άλλων νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στις 28 και 29 Μάρτη αντίστοιχα με τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 8 π.μ.έως τις 12 το μεσημέρι.

Στο Ιπποκράτειο

«Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας. Καλύτερες παροχές υγείας στον πολίτη». «Αναβάθμιση του Ιπποκράτειου και όχι στη διάλυση. Αμεσα προσλήψεις». Με προπομπό τα δυο αυτά πανό, που έδιναν και το στίγμα των διεκδικήσεών τους, οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες το πρωί πορεία από το νοσοκομείο στο υπουργείο Υγείας. Περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και φωνάζοντας συνθήματα, οι εργαζόμενοι διέσχισαν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατέληξαν στο υπουργείο Υγείας, όπου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την υγεία», «Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας», «Υπουργέ, έβγα να μας δεις, είμαστε η υγεία που χρόνια αγνοείς» και «Τίποτα δεν μας σταματά, αυξήσεις θα κερδίσουμε αγωνιστικά» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι μπροστά από το υπουργείο Υγείας. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Χ. Σοφιανό, στον οποίο και εξέθεσε τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διατήρηση και αναβάθμιση του νοσοκομείου και την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου. Επίσης ζητούν το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας και ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, με βάση την ανθυγιεινότητα του χώρου. Επίσης νέο μισθολόγιο, που να καλύπτει τις μισθολογικές απώλειες των εργαζομένων, ειδικό μισθολόγιο υγειονομικών στις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις του Μάη, αύξηση του ωρομίσθιου στο 1/100 των συνολικών αποδοχών και αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος στις 100.000 δραχμές.

Από την πλευρά του ο Χ. Σοφιανός, αναφορικά με τις ανησυχίες των εργαζομένων για το μέλλον του νοσοκομείου, ανέφερε ότι το νοσοκομείο χρειάζεται χωροταξικές παρεμβάσεις και ότι οι όποιες διαδικασίες θα γίνουν μέσω των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας. Σχετικά με τα οικονομικά τους αιτήματα τους παρέπεμψε στη συνάντηση που θα έχει η ΠΟΕΔΗΝ την ερχόμενη βδομάδα με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

  • Εως την Παρασκευή συνεχίζονται οι 48ωρες κυλιόμενες απεργίες που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ