Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αλλεπάλληλα μέτρα για τις ανάγκες των μονοπωλίων

«Πρεμούρα» για τις δικαστικές αποφάσεις και για τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ. Κλιμάκωση με νέες «προαπαιτούμενες δράσεις»

Η σφαγή του λαού από συγκυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία είναι δίχως τέλος, εκτός αν ο ίδιος οργανώσει την ταξική του αντεπίθεση
Η σφαγή του λαού από συγκυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία είναι δίχως τέλος, εκτός αν ο ίδιος οργανώσει την ταξική του αντεπίθεση
Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μαζί και οι κυοφορούμενες «αναδιαρθρώσεις» στην αγορά της ενέργειας, η παραπέρα διάλυση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, η εφαρμογή του προγράμματος για την έξοδο εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβάνονται στα επόμενα μέτρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με την «έκθεση προόδου» που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν, μέτρα όπως τα παραπάνω, αποτελούν τις λεγόμενες προαπαιτούμενες δράσεις που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), δηλαδή το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2013.

Χωρίς το παραμικρό ίχνος δισταγμού παρεμβαίνουν προκειμένου να στηρίξουν την πληρωμή των χαρατσιών πάνω στη λαϊκή κατοικία μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν κάνει ειδική αναφορά, στις αναμενόμενες, δυσμενείς για τους ίδιους, αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, με την επισήμανση ότι σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά μέτρα κριθούν «αρνητικά» στα δικαστήρια, τότε η ανάγκη αναπλήρωσης των προβλεπόμενων εσόδων με νέα μέτρα θα είναι επιτακτική.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μέτρα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, στην «αγορά εργασίας», όπου, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει επιτευχθεί «πρόοδος». Η έκθεση εστιάζει στις επιδιωκόμενες «μεταρρυθμίσεις» για την απελευθέρωση στις «αγορές προϊόντων και υπηρεσιών» στις μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το «επιχειρηματικό περιβάλλον» και την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και μεταφορών.

Σε διαδικασία βύθισης με ρυθμό 4,25% περιμένουν το παραγόμενο ΑΕΠ και για το 2013. Μετά και τις αλλεπάλληλες προηγούμενες αστοχίες, διαβλέπουν τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης από το 2014. Προκειμένου να τους πετύχουν και για την επιστροφή στην «ανάπτυξη», κρίνουν απαραίτητη την κλιμάκωση των «διαρθρωτικών αλλαγών που θα ξεκλειδώσουν τις αναπτυξιακές δυνάμεις», δηλαδή το σάρωμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που απομένουν, ταυτόχρονα με τα μέτρα ενίσχυσης των μονοπωλίων.

Πέρα και πάνω από το πρόσφατο «πακέτο» με τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ, επισημαίνουν ότι απομένει και η εξειδίκευση επιπλέον μέτρων για 4 δισ. ευρώ, τα οποία και προαναγγέλλουν για τη διετία 2014 - 2015. Για την εκχώρηση ζωτικού χώρου στα μονοπώλια, έρχονται να υπενθυμίσουν τους ποσοτικούς στόχους από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Για το 2013 κλιμακώνεται με ποσά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία σε περίπτωση αστοχίας θα τα αναπληρώσουν με άλλα διορθωτικά αντιλαϊκά πακέτα.

Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται ειδική αναφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Θέμα χρόνου, ενδεχομένως και λίγων βδομάδων, είναι η απόφαση της συγκυβέρνησης για την κατάτμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, κατά το πρότυπο δηλαδή που εφάρμοσαν στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ).

Καλπάζουν οι αντιδραστικές ανατροπές

Στο μεταξύ, «συστάσεις» στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης να συνεχίσουν ακάθεκτες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, επειδή «η κατάσταση είναι ακόμη πολύ εύθραυστη από πολλές πλευρές», απευθύνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review).

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη E. Λίκανεν,«υπάρχουν μία σειρά από ενδείξεις ότι η οικονομία γίνεται πιο αδύναμη και όχι μόνο στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες που βιώνουν την κρίση χρέους, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», για να προσθέσει ότι «οι εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας μας προκαλούν ανησυχία», αφού «καμία χώρα δεν έχει ανοσία απέναντι στην κρίση χρέους, ούτε καν η γερμανική οικονομία».

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Δεκέμβρη η ΕΚΤ προέβλεψε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κι άλλο το 2013. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εμφανίζεται σε συνέντευξή της στην «Braunschweiger Zeitung» να λέει ότι «από πολλούς στην Ελλάδα, ζητούνται πάρα πολλά» και ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε καλό δρόμο». Η ίδια διαβεβαιώνει ότι συνεργάζεται καλά με την ελληνική κυβέρνηση, «η οποία θέλει να κάνει αλλαγές».

Σε άλλο σημείο, επαληθεύει ότι η λιτότητα και τα μέτρα είναι χωρίς τέλος για τους λαούς στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, σε μια διαδικασία αλλαγών σε βάθος, οι οποίες είναι αναπόφευκτες». Η ίδια κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη δοκιμασία της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες».

Η ίδια, σε συνέντευξη στους «Financial Times», δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει «να εργασθούν σκληρότερα», εάν θέλουν να διαφυλάξουν τα κοινωνικά τους κεκτημένα, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, επιβεβαιώνοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για τους εργαζόμενους σε Ελλάδα και ΕΕ, προκειμένου τα μονοπώλια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, προσπαθεί να παρουσιάσει την ΕΕ σαν παράδεισο για τους εργαζόμενους και το λαό, λέγοντας: «Αν η Ευρώπη αντιπροσωπεύει σήμερα μόλις λίγο περισσότερο από το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, περί το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και πρέπει να χρηματοδοτήσει το 50% των κοινωνικών δαπανών παγκοσμίως, τότε είναι προφανές ότι οφείλει να εργασθεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει την ευημερία και τον τρόπο ζωής της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλέψεις για βάθεμα της κρίσης (2013-07-10 00:00:00.0)
Προβλέπει αναιμική ανάκαμψη το 2014 (2013-01-24 00:00:00.0)
Εριδες και συμβιβασμοί για τη διαχείριση της κρίσης (2012-08-31 00:00:00.0)
Ισχυρές αντιθέσεις πίσω από τους συμβιβασμούς (2011-08-18 00:00:00.0)
Κόντρες για τον τρόπο της ελεγχόμενης πτώχευσης (2011-01-13 00:00:00.0)
Η ανεργία στην ΕΕ (2009-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ