Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες για τον τρόπο της ελεγχόμενης πτώχευσης

Προτάσεις για ενίσχυση του ταμείου δανειοδότησης, ευρωομόλογα και άλλες εναλλακτικές

Με κοινή συνισταμένη τη δρομολόγηση νέων αντεργατικών μέτρων σε βάρος των λαών της ΕΕ, οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ παραμένουν στο «κόκκινο», έχοντας στο επίκεντρο τις διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για την ελεγχόμενη χρεοκοπία υπερχρεωμένων κρατών και τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος των διάφορων μερίδων της πλουτοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε χτες τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το αργότερο μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής, στις αρχές Φλεβάρη. Αντίστοιχη στάση κρατάει και ο Κοινοτικός επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν. Ξεκάθαρα ενάντια σε μια τέτοια προοπτική τάσσεται η Γερμανία, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Πάντως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», στελέχη της ΕΕ και αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ εξετάζουν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού «στήριξης» των κρατών μελών της ευρωζώνης. Το σχέδιο συνίσταται στα εξής τρία σημεία: κεφαλαιακή ενίσχυση του μηχανισμού, εξουσιοδότησή του να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται τα κράτη μέλη από το μηχανισμό.

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» επικαλείται έκθεση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη, ενόψει του Γιούρογκρουπ της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία προτείνονται τρόποι χρηματοδότησης του νέου μηχανισμού «διάσωσης» που θα μπει σε εφαρμογή από το 2013.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Κομισιόν προτείνει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ταμείου μέσω ενός έκτακτου φόρου στις τράπεζες της ευρωζώνης και σημειώνει ότι «ένας έκτακτος φόρος ύψους 0,2% του ενεργητικού των τραπεζών στην ευρωζώνη θα επέτρεπε την άντληση περίπου 50 δισ. ευρώ».

«Χωρίς σημαντικές αλλαγές, η Ευρώπη είναι καταδικασμένη σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής απασχόλησης και ανάπτυξης», επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, υπογραμμίζοντας τη σημασία μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Ο ίδιος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times», υπερθεματίζει της στενότερης οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή άλλης χώρας της ευρωζώνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαντατοφόρος των αστών στους παράγοντες της ΕΕ (2013-12-13 00:00:00.0)
Διαφωνίες για τη «διάσωση» της Κύπρου (2013-01-29 00:00:00.0)
Ισχυρές αντιθέσεις πίσω από τους συμβιβασμούς (2011-08-18 00:00:00.0)
Θριαμβολογεί η κυβέρνηση για το τσάκισμα του λαού (2011-03-31 00:00:00.0)
Οξυμένοι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά της λείας (2010-12-07 00:00:00.0)
Ζυμώνονται νέοι μηχανισμοί χειραγώγησης των λαών (2010-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ