Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την κρατική επιχορήγηση στα κόμματα

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το ΚΚΕ συμφωνεί με το κονδύλι που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την επιχορήγηση των κομμάτων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Η κρατική επιχορήγηση, όπως ξέρετε, καθιερώθηκε το 1989 με το επιχείρημα να μην εξαρτώνται τα κόμματα από τις επιχειρήσεις και είδαμε ότι και κρατική επιχορήγηση μπορεί να πάρει ένα κόμμα και από τους επιχειρηματίες να εξαρτάται, είτε ιδεολογικοπολιτικά, είτε στελέχη τους να ανοίγουν τις τσέπες και να παίρνουν χρήματα από τους επιχειρηματίες. Αυτό είναι φυσικό, αν είναι κόμματα του συστήματος. Αρα το θέμα είναι βαθύτερο και δεν το λύνει ούτε η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ούτε τίποτα.

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνηθούμε και την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης. Δεν πρόκειται να βγούμε στους δρόμους γι' αυτό. Εάν θέλουν να την καταργήσουν, ας την καταργήσουν. Βεβαίως, για εμάς είναι ένα σοβαρό βοήθημα μέσα σε συνθήκες κρίσης, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσφέρουν. Εκεί που κάποιος σου έδινε 50 ευρώ, τώρα σου δίνει 5. Εμείς, όμως, δεν πρόκειται να εξαρτήσουμε τη δράση μας και την ύπαρξή μας από την κρατική επιχορήγηση και αν πρόκειται να μας βάλουν εκβιασμούς τους τη χαρίζουμε.

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, το εξής: Είναι το αβανταδόρικο επιχείρημα που χρησιμοποιείται στον κόσμο ότι για την κρίση φταίει το πολύ κράτος, φταίνε οι επιχορηγήσεις στα κόμματα, φταίει η μίζα και η διαφθορά. Η κρίση είναι κρίση, όπως ξέρουμε, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και αν κανείς μπορεί να μιλήσει για την κρατική συμβολή, αυτή είναι στα επίσημα δοσίματα και στις παροχές στους επιχειρηματίες. Υπάρχει το «κάτω από το τραπέζι», υπάρχει όμως ονομαστικά και αριθμητικά είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό.

Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα εξυγιαίνεται και ηθικοποιείται αν καταργηθεί η κρατική επιχορήγηση. Μπορεί να την καταργήσουν και να βάλουν τις εταιρείες που χρηματοδοτούν τα κόμματα και να είναι ηθικό αυτό. Να κάνουν μια λίστα που να λέει η τάδε εταιρεία δίνει αυτά στα κόμματα. Αυτό είναι μέσα στις προθέσεις τους. Εάν θέλουν να την καταργήσουν. Αλλά αν τη δίνουν στα άλλα κόμματα θα την πάρουμε και εμείς.

Εάν την αφήσουμε στο ταμείο της Βουλής θα την πάρει ο άνεργος; Ούτε θέλουμε να κατηγορηθούμε για λαϊκισμό και δημαγωγία. Εάν θέλουν ας την καταργήσουν, εμείς δεν πρόκειται να το καταψηφίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ