Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο μπαίνει αντικειμενικά το ζήτημα της εξουσίας

-- Λέγεται και γράφεται ότι ο Μάρτης θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, ότι ίσως γεννήσει εξελίξεις. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι; Θα γεννήσει εξελίξεις, βλέπετε εκλογές;

-- Εμείς δε μιλάμε μόνο για το Μάρτη. Εμείς αυτό που βλέπουμε για το επόμενο διάστημα είναι ότι στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα αναδειχθούν καινούρια προβλήματα ή θα οξυνθούν αυτά που ήδη υπάρχουν. Δεν μπορούμε να δούμε την Ελλάδα αποκομμένη. Εδώ βλέπετε ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη, στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία, πάει από το κακό στο χειρότερο. Και διεθνώς η κρίση οξύνεται.

Εμείς, λοιπόν, βλέπουμε ότι είναι πολύ πιθανό να κλειστεί επίσημα αυτό που λέμε ελεγχόμενη χρεοκοπία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών. Και το ευρωομόλογο είναι κι αυτό μια μορφή δανεισμού. Κι αν ακόμα υπάρξει ανάκαμψη, θα έχει μέσα της μία βόμβα που μπορεί να εκραγεί και απότομα.

Γι' αυτό εμείς λέμε ότι σήμερα αντικειμενικά - και όχι γιατί ετσιθελικά το βάζει το ΚΚΕ - μπαίνει στο επίκεντρο όχι το θέμα εκλογές. Αν γίνουν εκλογές το Μάρτη τι θα γίνει; Μπορεί να έχεις μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, μπορεί να έχεις μία οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το θέμα είναι αυτή τη στιγμή άλλη εξουσία.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον όρο κυβέρνηση και εξουσία. Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν. Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι το Μάρτη ή μέχρι τον Απρίλη; Οχι. Αλλά αν ο λαός δε συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να αλλάξει δραστικά ο συσχετισμός δύναμης μέσα στο λαό, όχι ένας συσχετισμός δύναμης σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά σε βάρος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που υποστηρίζουν. Η συνειδητοποίηση αυτή θα κάνει καταρχήν το κίνημα πιο δυνατό.

Υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης. Και ο λαός πρέπει να δοκιμάζεται σε διαδοχικές μεγάλες αναμετρήσεις μέσα σε μία τέτοια ενιαία και ευθεία πορεία πάλης. Η συμβολή μας εκεί κυρίως είναι και πρέπει να είναι.

Τώρα αν θα πάμε για εκλογές τον Απρίλη; Μπορεί να πάμε. Λοιπόν; Μπορεί να βάλουν και κανέναν στη φυλακή μέχρι τον Απρίλη. Ποιος ξέρει; Μερικά στελέχη που έχουν βγει στην απόσυρση, δεν τους δημιουργεί και πρόβλημα. Η λαϊκή συνείδηση δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στα σενάρια αυτά. Ούτε στα διλήμματα, ούτε στις φοβίες, ούτε στο αν μια μέρα δανείστηκε η Ελλάδα με 4,9% και ύστερα από ένα λεπτό πήγε το επιτόκιο στο 5,5%. Αυτά όλα είναι και πολιτικά παιχνίδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρβαρότητα χωρίς τέλος (2011-12-23 00:00:00.0)
Με το ΚΚΕ κι από την Ξάνθη (2004-02-20 00:00:00.0)
Να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση (1998-04-07 00:00:00.0)
Μπροστά στις φοιτητικές εκλογές (1997-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ