Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ευνοεί την επανάπαυση και το συμβιβασμό

Στην πρόταση του ΠΑΜΕ για άμεση διοργάνωση απεργίας απάντησε ότι θα περιμένει να δει τι θα κάνει η ΓΣΕΕ

Την ώρα που γίνεται χαμός στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, με την εργοδοσία, ενθαρρυμένη από τους νόμους της κυβέρνησης, να έχει κυριολεκτικά ορμήσει με λύσσα πάνω στους εργάτες, προσπαθώντας να πάρει ό,τι απέμεινε από δικαιώματα και κατακτήσεις, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ εξακολουθεί να βάζει πλάτη για τη συνέχιση της ίδιας βάρβαρης πολιτικής.

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΚΘ το βράδυ της Τρίτης, το ΠΑΜΕ κατέθεσε πρόταση για 24ωρη πανθεσσαλονίκεια απεργία τις επόμενες μέρες ως άμεση απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν υπέρ, με την προϋπόθεση η οποιαδήποτε κίνηση να γίνει σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ. Στο ερώτημα αν η ΓΣΕΕ δεν προκηρύξει απεργία, τι θα κάνει το ΕΚΘ, η απάντηση ήταν η ίδια: Σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ.

Εγινε κατανοητή για άλλη μια φορά η πλήρης στοίχιση της πλειοψηφίας του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που αποδέχεται την κατάργηση των ΣΣΕ και τις μειώσεις στον πάτο των μισθών των εργαζομένων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Αυτή την πολιτική χειροκρότησε άλλωστε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδης που υπερασπίστηκε τη ΓΣΕΕ για την απόφασή της να συστήσει στα σωματεία να αποδεχθούν τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών ως δήθεν μέσα προστασίας των θέσεων εργασίας, αν και πουθενά στο νόμο δεν προβλέπεται απαγόρευση των απολύσεων σε περίπτωση υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων κατώτερων από των κλαδικών. Ταυτόχρονα, έδωσε συγχαρητήρια στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΚΕΕ), που γνωμοδότησε αρνητικά στην επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ για μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 9%, ενώ όπως καθαρά προβλέπεται από το νόμο, ο ρόλος του ΣΕΚΕΕ είναι καθαρά γνωμοδοτικός και όχι δεσμευτικός στην εφαρμογή ή μη των συμβάσεων.

Κατά τα άλλα στις καταγγελίες του ΠΑΜΕ για τη δημιουργία διασπαστικού σωματείου στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, με την καθοδήγηση της ΠΑΣΚΕ, με μια φωνή ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν την ίδρυση νέων σωματείων και την ένταξή τους στο ΕΚΘ.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΕΚΘ και του ΜΑΚΙΝΕ, όπου διαπιστώνεται έλλειμμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης αδιαφανούς λειτουργίας τους, συμφώνησαν με την πρόταση του ΠΑΜΕ για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από διαπαραταξιακή επιτροπή. Μια απόφαση όμως που υπονομεύεται στην πράξη από διάφορα προσκόμματα που έθεσαν στη συνέχεια, καθώς και με την επιμονή τους να έχει ολοκληρωθεί αυτός μέχρι τέλος του μήνα ώστε το ΜΑΚΙΝΕ να έχει κλείσει το Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ