Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ενιαίος κρατικός φορέας χωρίς ιδιώτες

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, Θ. Παφίλη, σε χτεσινή ενημέρωση για την ΕΑΒ

Για τη λειτουργία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) ενημέρωσε χτες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης και παρά τις διαβεβαιώσεις για στήριξη της ΕΑΒ, έδειξε ότι η κυβέρνηση ευνοεί τη δραστηριότητα των ιδιωτών στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Ο Π. Μπεγλίτης είπε ότι η ΕΑΒ καταγράφει ένα χρέος της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών και ανέφερε ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες, λόγω του ότι πλέον δε θα δίνονται εγγυήσεις του Δημοσίου για τα δάνεια που θα παίρνει. Αναγνώρισε τις ελλείψεις σε προσωπικό, τονίζοντας ότι εάν δεν προσληφθεί άμεσα εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, «η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη».

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης υπενθύμισε τη θέση του Κόμματος ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας, αποκλειστικά κρατικός, στον οποίο θα συνενωθούν οι υπάρχουσες βιομηχανίες. Εάν, είπε, δεν υπάρξει τέτοιος κεντρικός σχεδιασμός, υπάρχει ο φόβος ότι σε μια πορεία θα προχωρήσει η γενικευμένη ιδιωτικοποίηση.

Είναι γνωστό, συνέχισε, ποιες είναι οι εξελίξεις στον τομέα των εξοπλισμών στην ΕΕ όπου μαίνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ΕΑΒ, είπε ότι χρηματοδοτείται μέσω των τραπεζών με υψηλά επιτόκια που έχουν ως συνέπεια να κερδοσκοπούν οι τράπεζες σε βάρος της. Η δε χρηματοδότηση από το κράτος, συνέχισε, απαγορεύεται από την ΕΕ και ως εκ τούτου τίθεται αντικειμενικά θέμα σύγκρουσης με την ίδια την ΕΕ. Στην ΕΑΒ, είπε, πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δεν μπορεί να υπάρχει το καθεστώς με τους εργολάβους που εκτελούν διάφορες εργασίες της εταιρείας.

Καταλήγοντας τόνισε: «Οι εξελίξεις είναι πολύ δύσκολες και επικίνδυνες στην περιοχή μας. Οι ανταγωνισμοί είναι τεράστιοι και τα προβλήματα τα οικονομικά δε λύνονται μόνο με συμφωνίες, αλλά συνήθως στην ιστορία λύνονται με πολέμους και από αυτήν την άποψη η εξάρτηση της χώρας μας στον αμυντικό τομέα σε τέτοιες καταστάσεις είναι ένα μείον. Γι' αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία η απεξάρτηση, όσο το δυνατόν, της χώρας σε αυτόν τον τομέα και σε αυτό μπορεί να συνεισφέρει και η ΕΑΒ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ