Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ «ΡΕΝΟ» - «ΠΕΖΟ - ΣΙΤΡΟΕΝ»
Μετωπική επίθεση στους εργαζόμενους

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων μέσα στο εργοστάσιο «Πεζό - Σιτροέν» στο Ολνί σου Μπουά
Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων μέσα στο εργοστάσιο «Πεζό - Σιτροέν» στο Ολνί σου Μπουά
ΠΑΡΙΣΙ.--

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις εργοδοσίες και στα συνδικάτα των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία «PSA Πεζό - Σιτροέν» και στην αυτοκινητοβιομηχανία «Ρενό». Οσον αφορά στην «Πεζό - Σιτροέν» στο επίκεντρο της συζήτησης είναι το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της εταιρείας, προκειμένου να παραμείνει «ανταγωνιστική», δηλαδή να διατηρήσει τα κέρδη της, το οποίο προβλέπει σε διάστημα δύο χρόνων 8.000 λιγότερες θέσεις εργασίας και επιπλέον άλλες 1.500 συνταξιοδοτήσεις.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων, παρά τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας ότι οι μειώσεις των θέσεων εργασίας θα γίνουν με εθελούσιες αποχωρήσεις ως επί το πλείστον. Για πολλοστή μέρα χτες το εργοστάσιο της «Πεζό - Σιτροέν» στην περιοχή Ολνί σου Μπουά, το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι πιθανότατα θα κλείσει μέχρι το 2014, παραμένει υπό απεργιακό κλοιό με την παραγωγή να έχει μειωθεί στο ελάχιστον, αφού συμμετέχει η πλειοψηφία των 2.800 εργαζομένων που απασχολούνται εκεί.

Στο «μέτωπο» της «Ρενό» οι συζητήσεις αφορούν στο «σχέδιο ανταγωνιστικότητας» που έχει παρουσιάσει η εργοδοσία υπό την απειλή ότι αν δε γίνει δεκτό, θα «καταστεί αναγκαίο ακόμη και το κλείσιμο αγνώστου αριθμού εγκαταστάσεων». Το σχέδιο, που υπό διαφορετικό όνομα έχει ακριβώς τον ίδιο στόχο με αυτόν που έχει η «Πεζό - Σιτροέν», δηλαδή τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της κερδοφορίας της εταιρείας, ζητά από τα συνδικάτα να συναινέσουν σε πάγωμα μισθών, σε ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, σε ελεύθερες μετακινήσεις εργαζομένων από εγκατάσταση σε εγκατάσταση για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο με πρώτο πλαίσιο ένα δίχρονο - τρίχρονο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ