Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Συνεχίζεται η προέλαση στο βορρά

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Χωρίς αντίσταση έπεσε στα χέρια των Γάλλων στρατιωτών και η ιστορική πόλη Κιντάλ, που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των ένοπλων ισλαμιστών στο βόρειο Μάλι, από όταν άρχισαν να αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή από το βράδυ της Τρίτης. Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μιλώντας στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν» ισχυρίστηκε ότι η αποχώρηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από το Μάλι «θα αρχίσει γρήγορα», κρίνοντας πως πλησιάζει η ώρα «να αναλάβουν τώρα οι αφρικανικές χώρες»...

Ωστόσο, την ώρα που οι Γάλλοι ανέπτυσσαν τις δυνάμεις τους στο αεροδρόμιο του Κιντάλ με στρατιωτικά μεταγωγικά και ελικόπτερα, οι ισλαμιστές που αποσχίστηκαν από την οργάνωση «Ανσάρ Ντιν» δημιουργώντας το παρακλάδι του «Ισλαμικού Κινήματος Αζαουάντ», υποστήριζαν ότι εκείνοι ελέγχουν την πόλη και ότι βρίσκονται από χτες σε συνομιλίες με τους Γάλλους, εκφράζοντας προθυμία να συνεργαστούν μαζί τους. Πρόθυμοι για συνεργασία με τους Γάλλους ιμπεριαλιστές «για να εξαλειφθούν οι τρομοκρατικές ομάδες» δήλωσαν χτες εκ νέου και οι πρώην αυτονομιστές Τουαρέγκ του κινήματος «MNLA».

Από την αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι, που αποσκοπεί στον έλεγχο του σημαντικού ορυκτού πλούτου που διαθέτει μεταξύ πολλών άλλων η χώρα σε χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο και φυσικό αέριο, ως χτες είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή τουλάχιστον 3.500 Γάλλοι στρατιώτες και μέλη της διαβόητης «Λεγεώνας των Ξένων» και περίπου 2.900 στρατιώτες από το Τσαντ και χώρες της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ