Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινά πλήγματα «ανεβάζουν το θερμόμετρο»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε νέο γύρο κλιμάκωσης, που φέρνει πιο κοντά και τον κίνδυνο περαιτέρω διάχυσης στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται ότι οδεύει η κατάσταση στη Συρία μετά το χτεσινό ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε αυτοκινητοπομπή. Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, οι πληροφορίες που δίνουν αξιωματούχοι ασφαλείας, που τηρούν την ανωνυμία τους, από το Λίβανο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, συγκλίνουν στο ότι ισραηλινά μαχητικά έπληξαν αυτοκινητοπομπή που μετέφερε πιθανότατα όπλα - κατά μη διασταυρωμένες πληροφορίες αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους - από τη Συρία προς το Λίβανο. Στο θέμα δεν είχαν αναφερθεί, τουλάχιστον μέχρι χτες βράδυ, τα συριακά ΜΜΕ.

Το πλήγμα φαίνεται ότι έγινε επί συριακού εδάφους ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το κομβόι ήταν του συριακού στρατού ή αντικαθεστωτικών. Το βέβαιο είναι ότι η ισραηλινή ηγεσία, τα τελευταία 24ωρα, προειδοποίησε ότι «θα αναλάβει δράση» αν αντιληφθεί ότι το συριακό οπλοστάσιο «δεν είναι ασφαλές» και «μπορεί ν' αποτελέσει απειλή».

Ταυτόχρονα, αργά χτες το βράδυ, η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδιδε ότι ισραηλινά μαχητικά έπληξαν το πρωί στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στα περίχωρα της Δαμασκού, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Την ίδια ώρα, στην Ντόχα του Κατάρ ολοκληρωνόταν η σύνοδος των «δωρητριών χωρών» για τη Συρία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας και του Ιράν. Οπως ανακοίνωσε, μετά το πέρας των εργασιών, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, συγκεντρώθηκε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια - εκ των οποίων τα 900 είναι από Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ. Το ένα εκατομμύριο προορίζεται για τους πρόσφυγες - περίπου 700.000 - που έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, με τον Ιορδανό βασιλιά, λίγο νωρίτερα, να απευθύνει έκκληση για βοήθεια λέγοντας ότι η χώρα του «κινδυνεύει με κατάρρευση και δεν μπορεί ν' αντεπεξέλθει άλλο στην υποδοχή των προσφύγων».

Σε άμεση δράση είχε καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώρες νωρίτερα, και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής.

Ο Μπραχίμι υποστήριξε ότι η διαμεσολάβηση βρίσκεται «σε αδιέξοδο» και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει «άμεσα να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τη λύση διεξόδου στην οποία είχε συμφωνήσει στη Γενεύη το καλοκαίρι, που προβλέπει σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης», κάτι στο οποίο είχαν συμφωνήσει η Ρωσία και η Κίνα. Ο Μπραχίμι, όπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών πιέσεων, απέδωσε για άλλη μια φορά την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία στη συριακή κυβέρνηση, κάνοντας τα στραβά μάτια στην επέμβαση που είναι σε εξέλιξη με αιχμή του δόρατος τους ισλαμιστές μισθοφόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ