Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ανενεργή η συμφωνία καταπολέμησης των ναρκωτικών

Η Ρωσία κατήγγειλε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συνεργασία στον τομέα δίωξης και ελέγχου των ναρκωτικών. Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Την πρωτοβουλία για την ακύρωση της συνεργασίας ξεκίνησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «επειδή πλέον η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες του σήμερα και εξαντλεί τις δυνατότητές της».

Η συμφωνία συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος υπογράφτηκε στις 25 Σεπτέμβρη 2002, με στόχο να ενισχύσει τη ρωσική κρατική χρηματοδότηση κατά του εγκλήματος. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ΗΠΑ έχουν δώσει στις αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες διάφορα οικονομικά ποσά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μόνο κατά το πρώτο έτος της συνεργασίας οι ΗΠΑ διέθεσαν στη Ρωσία για την «καταπολέμηση του εγκλήματος» πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Να θυμίσουμε πως στις 28 Γενάρη οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη ρωσο-αμερικανική υποεπιτροπή για τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών», κατηγορώντας τη Ρωσία πως λαμβάνει μέτρα ενάντια στην «κοινωνία των πολιτών». Να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες τους δύο τελευταίους μήνες έχουν εγκρίνει και νόμους, που διαμορφώνουν λίστες «ανεπιθύμητων προσώπων» εκατέρωθεν.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ