Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλώσεων και συγκρούσεων συνέχεια

Στη Γερμανία ο Μούρσι

KΑΪΡΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αψηφούν καθημερινά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί τις νυχτερινές ώρες σε τρεις περιφέρειες, την Ισμαηλίγια, το Σουέζ και το Πορτ Σάιντ αλλά και τις ισχυρές δυνάμεις του στρατού που έχουν αναπτυχθεί στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, και επιμένουν στις διαμαρτυρίες τους. Η κλιμακούμενη κοινωνική ένταση υποχρέωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μούρσι να περιορίσει σε λίγες ώρες την επίσκεψή του χτες στη Γερμανία ενώ αναβλήθηκε, προς το παρόν, η προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις επόμενες μέρες.

Δύο ακόμη νεκροί στην πλατεία Ταχρίρ προστέθηκαν χτες στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων των συγκρούσεων των Αιγυπτίων διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής που πλέον έχει φτάσει τους 54 από την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι τραυματίες καταμετρούνται σε χιλιάδες και οι συλληφθέντες σε εκατοντάδες.

Σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί τη λαϊκή διαμαρτυρία, έκκληση για «άμεσο διάλογο» με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να τερματιστεί η κλιμακούμενη βία απηύθυνε εκ μέρους του αντιπολιτευόμενου «Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας» ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Ετοιμος για «διάλογο» χωρίς, όμως, να δώσει καμία συγκεκριμένη δέσμευση και καθιστώντας σαφές ότι «νέα κυβέρνηση θα προκύψει μετά την εκλογή του νέου κοινοβουλίου» δήλωνε, αργά χτες, για άλλη μια φορά και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος από το Βερολίνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Η Μέρκελ ζήτησε να γίνει διάλογος «με όλους», θέτοντας ως θεμέλιο «το σεβασμό των δικαιωμάτων και την ανεξιθρησκεία» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά αποτελούν κριτήρια για την ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων στην Αίγυπτο. Ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει νωρίτερα και από το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών αλλά και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ