Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στα «μαλακά» η SHELL στη Νιγηρία

XAΓΗ.--

Η πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία ROYAL DUTCH SHELL καταδικάστηκε χτες από περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης για μόλις μία (από τις πολλές...) περιπτώσεις σοβαρής και ανήκεστης βλάβης, που προκαλούν οι δραστηριότητές της στο περιβάλλον εκτενών περιοχών της Νιγηρίας κοντά στο Δέλτα του ομώνυμου ποταμού.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε στη θυγατρική της εταιρεία «Shell Nigeria» να καταβάλει αποζημιώσεις (ακαθόριστου ως τώρα ποσού) σε έναν Νιγηριανό αγρότη, επειδή η έλλειψη ασφαλιστικών μηχανισμών σε πετρελαιοαγωγό που περνούσε από το χωράφι του διευκόλυνε ουσιαστικά τους σαμποτέρ να προκαλέσουν φθορές, με συνέπεια μεγάλη διαρροή πετρελαίου και σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομική κατάσταση του θύματος. Αντίθετα, απερρίφθησαν άλλες τρεις αγωγές ισάριθμων αγροτών και υποστηρικτών της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι Της Γης», επειδή αναγνωρίστηκε στην παντοδύναμη πολυεθνική πως άλλες πετρελαιοκηλίδες που σχηματίστηκαν στο Δέλτα του Νίγηρα από το 2004 έως το 2007 δεν οφείλονταν στην κακή συντήρηση των αγωγών ή άλλων εγκαταστάσεών της.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε «μεγάλη χαρά» στους νομικούς συμβούλους της πολυεθνικής και ανάμεικτα συναισθήματα στους μηνυτές Νιγηριανούς αγρότες, καθώς από τη μία υπήρξε ικανοποίηση για την καταδικαστική απόφαση ενός εξ αυτών και ελπίδα για τη μελλοντική παροχή αποζημιώσεων και σε άλλους παθόντες, αφετέρου υπήρξε απογοήτευση για την απόρριψη των άλλων τριών υποθέσεων.

Ηταν πάντως η πρώτη φορά που κατατέθηκε αγωγή εις βάρος ολλανδικής εταιρείας σε τοπικό δικαστήριο για αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε θυγατρική της σε ξένη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2017-06-30 00:00:00.0)
Σε δίκη η «Σελ» (2012-10-12 00:00:00.0)
Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό αναγκάστηκε η «Shell» (2009-06-14 00:00:00.0)
Η «τυφλή» Δικαιοσύνη (2009-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ