Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εμφανίζει το μαύρο - άσπρο

Ο Αθ. Τσαυτάρης έφτασε στο προκλητικό σημείο να δηλώσει χτες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι αγρότες δεν έχουν πλέον λόγο να διαμαρτύρονται...

Το μαύρο - άσπρο κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να εμφανίσει τα ανακοινωθέντα ψευτομέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης ως την καλύτερη δυνατή παροχή που να μπορούσε να γίνει προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Ο Αθ. Τσαυτάρης παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δημιουργηθούν επικοινωνιακές εντυπώσεις μέσω των τηλεοπτικών καμερών. Εφτασε στο προκλητικό σημείο να δηλώσει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι αγρότες δεν έχουν πλέον λόγο να διαμαρτύρονται, γιατί στα αιτήματα που θέτουν έχουν δρομολογηθεί λύσεις από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Κι όταν ρωτήθηκε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ικανοποίησαν τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα απάντησε: «Δεν είναι αριστοποιημένες οι συνθήκες για να δώσουμε άριστες λύσεις».

Το θέμα είναι πως η συγκυβέρνηση ΔΝ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ εκεί που χρώσταγε στους αγροτοκτηντρόφους τους παίρνει και το βόδι... Κανένα αίτημα δεν ικανοποιείται, αντίθετα εντείνεται η βάρβαρη πολιτική φοροχαρατσώματος της αγροτιάς και της βίαιης εξώθησης στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, που επιβάλλουν τα μνημόνια και η ΕΕ. Κι όπως φάνηκε και από αυτά που δεν ομολόγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο εφαρμόζεται η πολιτική των μνημονίων και της ΚΑΠ οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα δουν να ικανοποιείται κανένα από τα δίκαια αιτήματά τους, δεν πρόκειται να δούνε να αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο. Μάλιστα αυτές τις μέρες στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ συζητείται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την ΚΑΠ.

Οσο και αν προσπάθησε ο Αθ. Τσαυτάρης να εξειδικεύσει τα ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης, δεν φάνηκε από πουθενά ότι θα προκύψει κάποιο σημαντικό όφελος για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν επιστρέφεται πίσω ούτε ένα μικρό μέρος από όσα αφαιρέθηκαν με το μνημόνιο 3. Αντίθετα, θα προστεθούν ακόμα μεγαλύτερα βάρη. Ο Αθ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι θα δοθεί νωρίτερα η πρώτη δόση της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2012 ύψους 80 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του Φλεβάρη. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρόκειται να δοθούν άλλα 50 εκατ. ευρώ κατά το Σεπτέμβρη και αν περισσέψουν χρήματα από το κονδύλι της επιστροφής φόρου θέρμανσης το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ ακόμα. Καλά κρασιά, δηλαδή. Το μνημόνιο 3 έκοψε 53 εκατ. ευρώ ετησίως από την επιστροφή πετρελαίου.

Στην επιστροφή του ΦΠΑ, το μνημόνιο 3 έκοψε 180 εκατ. ευρώ και ο Αθ. Τσαυτάρης επιχείρησε να εμφανίσει ότι με τα 250 εκατ. που είναι πλέον να μοιραστούν μπορεί να γίνει δικαιότερη αναδιανομή. Αυτό κι αν αποτελεί κοροϊδία. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μειώνεται ο συντελεστής του ΦΠΑ από το 11% στο 6% και ακόμα και αν καταπολεμηθούν οι όποιες παρατυπίες, δεν μπορεί να προκύψει μεγαλύτερο όφελος για τους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους. Ο Αθ. Τσαυτάρης, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ανέφερε ότι από 292.000 δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ οι 37.000 εισέπρατταν υπερβολικά ποσά. Αλλά και αν ακόμα γίνονταν παρατυπίες, γιατί δεν τις αντιμετώπιζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις; Δυστυχώς τέτοια φτηνά επιχειρήματα δεν προσφέρουν άλλοθι, για τα βάρβαρα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο.

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα αιτήματα των αγροτών, ανέφερε τα παραδείγματα των βαμβακοπαραγωγών και των ροδακινοπαραγωγών. Για τους βαμβακοπαραγωγούς ανέφερε ότι θα δοθούν μέχρι τέλος Φλεβάρη 200 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη στρεμματική, πράγμα που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν. Δεν ανέφερε όμως ότι η συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά 10 ευρώ το στρέμμα περίπου, λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας και επίσης απέφυγε να θίξει το θέμα για την άρνηση της κυβέρνηση να καταβάλει αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι. Για τους ροδακινοπαραγωγούς, είπε αφού εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση στις βιομηχανίες προκειμένου να πληρωθούν τα οφειλόμενα στους παραγωγούς, δεν υπάρχει πλέον λόγος να διαμαρτύρονται. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και δεν είναι λόγος για να φύγουν από τα μπλόκα.

Τα υποτιθέμενα 11 μέτρα, που ανακοίνωσε προχτές βράδυ η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζουν κανένα μα κανένα πρόβλημα από τα όσα αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης ολέθριας αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Μαύρη νύχτα περιμένει την αγροτιά, αν ανεχτεί αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και νύχτα θα τη βάζουν να ποτίζει, γιατί μόνο τότε θα παρέχεται, σε νέες χαρατσωμένες, τιμές, νυχτερινό αγροτικό ρεύμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ