Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίησή της

Για να εξασφαλίσουν οι εφοπλιστές φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση και την πλήρη παράδοση της ναυτικής μετεκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης σε εφοπλιστές και αετονύχηδες πράκτορες της Ακτής Μιαούλη, όπως αποτυπώνει και η πρόσφατη δημοσίευση δύο υπουργικών αποφάσεων και ενός Προεδρικού Διατάγματος. Στόχος να εξασφαλίσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο το περιβάλλον που απαιτείται για νέες επενδύσεις, δηλαδή για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Ο Κ. Μουσουρούλης ενεργοποιεί το νομοθετικό έκτρωμα 3153/2003 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» και το νόμο 3450/2006 της κυβέρνηση της ΝΔ, που ήρθε να συμπληρώσει αυτόν του ΠΑΣΟΚ. Προέβλεπαν τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) και είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς ο στόχος τους ήταν η έκδοση πτυχίων με το «κιλό», και η εξασφάλιση φτηνού, ευέλικτου, πειθήνιου ναυτεργατικού δυναμικού για λογαριασμό των εφοπλιστών.

Εχοντας έτοιμο το νομικό πλαίσιο η συγκυβέρνηση έρχεται τώρα να δώσει τη χαριστική βολή. Με το ΠΔ, ορίζεται όπως αναφέρεται: «Περιεχόμενο, διαδικασία, τρόπος άσκησης εποπτείας των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ)». Με την υπουργική απόφαση καθορίζεται ο «Ορισμός πιστοποιητικών που αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ)». Ενώ στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπονται: «Προϋποθέσεις, όροι και διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ )».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από λιμάνι σε λιμάνι το μήνυμα της απεργίας (2006-02-11 00:00:00.0)
Κάθε «πιτσικόμης» που θα πουλάει πτυχία! (2002-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ