Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ
Απορρίφθηκε η πρόταση για «κούρεμα» των καταθέσεων

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και των άλλων κομμάτων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με 36 ψήφους κατά, 19 αποχές και καμία ψήφο υπέρ απορρίφθηκε χτες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας το νομοσχέδιο που προέβλεπε το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, ενώ αποχή ψήφισε το ΔΗΣΥ.

Στην παρέμβαση του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σημείωσε την πεποίθηση του Κόμματος ότι «οι εταίροι μας στην ΕΕ δεν επιχειρούν να βοηθήσουν την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν την κρίση ως αφορμή για να πλήξουν την κυριαρχία μας και να μας επιβληθούν πολιτικά», επισημαίνοντας ότι «στο φόντο όλης αυτής της υπόθεσης βρίσκεται το κυπριακό και το φυσικό αέριο».

Πρότεινε ακόμα «να αποσύρουμε την αίτησή μας για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιώξουμε άλλες λύσεις», μεταξύ των οποίων η έκδοση Εθνικού Ομολόγου Αλληλεγγύης 10ετούς διάρκειας, καθώς και η κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους μέχρι και το 2016 με δανεισμό από τρίτη χώρα ή ξένες τράπεζες που έχουν τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε αναβολή της απόφασης, λέγοντας ότι «είναι ώρα αυτοκριτικής, εθνικής ευθύνης και σωτήριων αποφάσεων για τη χώρα μας». «Οχι στον ωμό εκβιασμό», είπε εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του κόμματος και της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι αν ψηφιστεί η απόφαση, θα αποσυρθούν όλα τα χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, έκανε λόγο για «άδικη και απρόκλητη επίθεση» κατά της Κύπρου και είπε ότι άλλες χώρες είναι έτοιμες να στηρίξουν τη χώρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Επικίνδυνη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι «αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτήν την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμά του πριν την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωνε για το Γιούρογκρουπ ότι «η πρώτη επιλογή ήταν αυτή που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία» και η δεύτερη «είναι η επιλογή μιας πολύ δύσκολης αλλά ελεγχόμενης και διαχειρίσιμης κατάστασης που θα οδηγήσει τελικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάκαμψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ