Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις για «στεγανό» τραπεζικό σύστημα

Την αγωνία τους για την αντανάκλαση της κυπριακής κρίσης στην Ελλάδα εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη χτεσινή τους συνάντηση

Συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να δείξουν ότι η ελληνική οικονομία και κυρίως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο έναντι των όποιων εξελίξεων δρομολογηθούν στην Κύπρο, κατέβαλαν οι κυβερνητικοί εταίροι μετά τη σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μήνυμα που με μια φωνή μετέφεραν στις δηλώσεις τους ο υπουργός Οικονομικών και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ήταν ότι «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη», σπεύδοντας να αποσαφηνίσουν ότι αναφέρονται πρώτα απ' όλα στο τραπεζικό σύστημα.

Πρώτος στη σειρά ο Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, διακήρυξε ότι «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη», απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα σενάρια πτώχευσης της Κύπρου. «Υπάρχουν μηχανισμοί στεγανοποίησης, ειδικά για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι απολύτως θωρακισμένο», υπερακόντισε αμέσως μετά ο Ε. Βενιζέλος, εκφράζοντας την αγωνία του για «να διατηρηθεί αλώβητο το εσωτερικό κλίμα» και «να μην θιγεί η ελληνική οικονομία που είναι στη φάση της σταθεροποίησης».

Εκ των υστέρων και κάτω από την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ιστορικό σφάλμα» την απόφαση του Γιούρογκρουπ, εκφράζοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης στο «εναλλακτικό σχέδιο» που προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση. «Μπορεί να παίξουν και κράτη εκτός Ευρωζώνης», είπε, εννοώντας προφανώς τη Ρωσία, επεξηγώντας ότι αυτό είναι εφικτό - μόνο - στην Κύπρο λόγω του μικρού μεγέθους αλλά και «των προνομιακών σχέσεων» με τη Ρωσία.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο Φ. Κουβέλης καλώντας τους εταίρους στην Ευρωζώνη «να αναθεωρήσουν την απόφασή τους». Προς επίρρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, σε δήλωση που έκανε μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι «η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει σταθερά τις επιλογές της Κύπρου», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η στάση που κράτησε στις τελευταίες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ ήταν σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση. «Τη στήριξε και στα Γιούρογκρουπ», σημείωσε με νόημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπήγει βαθύτερα το μαχαίρι στον κυπριακό λαό(2013-04-14 00:00:00.0)
Τσακίζουν με μέτρα τον κυπριακό λαό(2013-04-13 00:00:00.0)
Παζαρεύουν νέες διευθετήσεις για τις τράπεζες(2013-04-13 00:00:00.0)
Αρχές Απρίλη το μνημόνιο για την Κύπρο(2013-03-27 00:00:00.0)
Για τις εξελίξεις στην Κύπρο(2013-03-27 00:00:00.0)
Το σκηνικό στην Κύπρο οξύνει τις αντιθέσεις(2013-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ