Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές ιδέες
Νηστίσιμο και υγιεινό

Ο ντάκος (παξιμάδι κρίθινο ή κριθαροκουλούρα), είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες. Το έτρωγαν οι παππούδες μας, ως κύριο φαγητό, με μπόλικο λάδι, ντομάτα και ελιές, και με τα χρόνια εντάχθηκε στη λεγόμενη «υγιεινή» διατροφή, και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής δίαιτας.

Για να το απολαύσετε, δεν έχετε παρά να βρέξετε με λίγο νερό ένα ή δύο παξιμάδια κριθαρένια, που θα βρείτε σε κάποιο μαγαζί που έχει κρητικά προϊόντα. Από πάνω, ρίξτε 2 ή 3 κουταλιές της σούπας λάδι, αλάτι, λίγο ξίδι και ρίγανη. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε σε κύβους 1 ή 2 ντομάτες φρέσκιες ή σε πιο χοντρά κομμάτια αν προτιμάτε, γαρνίρετε με ελιές και αν θέλετε το συνοδεύετε με ένα κομμάτι φέτα, ανθότυρο ή ξινομυζήθρα.

Ο ντάκος αποτελεί ένα πλούσιο και ισορροπημένο γεύμα, αφού περιέχει πολλές φυτικές ίνες, λόγω του κριθαριού που περιέχει, δημητριακά που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, πρωτεΐνες από τα ζωικά λίπη όπως η φέτα, βότανα (ρίγανη) που τονώνουν τον οργανισμό, ενώ το πιο σημαντικό από όλα είναι, ότι έχει σαν βάση του το ελαιόλαδο, που είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, για την καρδιά, και ιδιαίτερα την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου του εντέρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ