Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η γυναίκα μέσω διαδικτύου

Μια αποκαλυπτική περιπλάνηση

Πόσα μπορεί κανείς να ανακαλύψει περιπλανώμενος στο διαδίκτυο! Ενα από αυτά είναι η σημερινή κατάσταση της γυναίκας, με αριθμούς και στοιχεία που την αφορούν. Για το θέμα αυτό αλλά και την πραγματικότητα που διαπιστώνεται μέσα από τα στοιχεία (αντίθετα από τους μύθους που πλασάρονται αυτές τις μέρες από τα ΜΜΕ) μας μιλά ο αναλυτής συστημάτων Παναγιώτης Καραβασίλης, ποιητής, που ερευνά συστηματικά στο διαδίκτυο και «ψάχνει» τα γυναικεία ζητήματα.

«Στο περιθώριο της Ιστορίας έχει βάλει τη γυναίκα, το υποκριτικό καπιταλιστικό σύστημα», μας λέει χαρακτηριστικά ο Π. Καραβασίλης. «Μέσα από τα ΜΜΕ και τους σκουπιδότοπους της τηλεπικοινωνίας της διαμόρφωσε το πρότυπο της "ιδανικής γυναίκας", τη βομβάρδισε με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, λουστράροντας την "απελευθέρωσή" της. Και αφού της "χάρισε" ό,τι είχε το σύστημα παραγωγής, της έδωσε τη χαριστική βολή - της έκλεψε την ελπίδα»...

Πώς;

Βασιζόμενος σε στοιχεία που βρήκε στο διαδίκτυο και προέρχονται από πηγές όπως το υπουργείο Παιδείας, η Γιουροστάτ, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία), ο ΟΑΕΔ αλλά και στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Ιατρικό Φόρουμ για την υγεία, ο συνομιλητής μας διαπιστώνει: «Ο πρόσκαιρος "παράδεισος" καταπατήθηκε για το κέρδος. Η κοινωνική πολιτική των σύγχρονων "φεουδαρχών" προώθησε αποτελεσματικά και μέσα στην Ελλάδα της ΕΕ την έλλειψη κοινωνικών "αγαθών" για τη γυναίκα...

Ελλειψη ενημέρωσης

Ετσι, περάσαμε από τους μύθους στην πραγματικότητα:

  • Στην ελληνική επαρχία το 49% των γυναικών δε διαβάζει εφημερίδα, το 73% δεν έχει πάει ποτέ στον κινηματογράφο ή θέατρο, το 40% δεν έχει πάει διακοπές, το 39% δεν έχει καθίσει για καφέ σε καφετερία. Το 40% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού θέλει να φύγει από τα χωριά και τις πόλεις όπου κατοικεί, εξαιτίας των συνθηκών ζωής.
  • Στις πόλεις: από τα 2.150.000 των ανασφάλιστων της χώρας 1.840.000 είναι γυναίκες.
  • Προληπτική ιατρική του γυναικείου πληθυσμού: Το 20% των γυναικών άνω των 18 ετών δεν έχουν υποβληθεί πότε σε γυναικολογική εξέταση. Το 47% των Ελληνίδων δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ Παπανικολάου. Το 68% δεν έχει κάνει μαστογραφία (σύμφωνα με τελευταίο ιατρικό συνέδριο του ECONOMIST).
  • Ακόμα, σύμφωνα με την απογραφή του '91, το 69% των αναλφάβητων είναι γυναίκες (τι θα αποκαλύψει άραγε η νέα απογραφή;). Μια γυναίκα στις τρεις είναι αναλφάβητη στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας - μια στις πέντε, στο σύνολο του πληθυσμού. Δύο στα τρία άτομα που δεν τελείωσαν το Δημοτικό είναι γυναίκες (στοιχεία του υπουργείου Παιδείας). Σίγουρα όμως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος με την είσοδο των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην παραγωγή.
  • Κίνδυνοι για την υγεία των μεσήλικων γυναικών στην Ελλάδα: Μια στις δύο γυναίκες άνω των 50 ετών προσβάλλεται από οστεοπόρωση, ενώ οι 8 στις 10 δεν έχουν ενημέρωση για τη νόσο. Υπολογίζεται ότι 400-500.000 γυναίκες πάσχουν από οστεοπόρωση, ενώ το 65% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σημειώνεται μετά την ηλικία των 50 ετών, εν μέρει λόγω έλλειψης προληπτικής εξέτασης».
Γυναίκα και νέες τεχνολογίες

Πώς διαμορφώνεται όμως η θέση της εργαζόμενης γυναίκας στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, στην ΕΕ οι εργαζόμενες στις χειρωνακτικές εργασίες αμείβονται με το 80% των αποδοχών των αντρών (στοιχεία του 1995). Στο τομέα της πληροφορικής, οι παραδοσιακές διατρήτριες εκπαραθυρώνονται κυριολεκτικά μαζικά από το χώρο της παραγωγής ή ενσωματώνονται βίαια σε νέες μορφές παραγωγής παρά τη θέλησή τους (περίπου το 31%).

Με τις νέες τεχνολογίες αλλάζουν εργασιακές θέσεις. Στη Γερμανία λχ οι γυναίκες κερδίζουν κατά 1/3 λιγότερα από άντρες συναδέλφους τους. Μόνο το 10% καλύπτουν θέσεις πανεπιστημιακές, ενώ στον επιχειρησιακό κλάδο είναι γυναίκες μόνο το 2%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Στο Βραδεμβούργο, ένας στους δύο δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας είναι γυναίκα. Η εικόνα, που διαμορφώνεται σήμερα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, δείχνει: Υπερσύγχρονα εργοστάσια προηγμένης τεχνολογίας, με ελάχιστες θέσεις εργασίας για γυναίκες (μόνο 14%). Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής σφραγίζουν την απώλεια των παλιών θέσεων, χωρίς να δημιουργούν νέες θέσεις για τις γυναίκες.

Η ανεργία το 1999 ήταν επίσημα στην Ελλάδα συνολικά 11% (478.500) και το 2000 11,7%. Οι 289,8 χιλιάδες ήταν γυναίκες ή 16,5% του εργατικού δυναμικού. Οι 188,8 χιλιάδες ήταν άντρες (7% του εργατικού δυναμικού). Οι άνεργες γυναίκες αυξήθηκαν το 2000 κατά 43.000. Τον ίδιο χρόνο το ποσοστό τους ανέβηκε σε 17,9%. Αυτές ήταν τα μεγάλα θύματα της ανεργίας. Η πρόσφατη έρευνα της Γιουροστάτ αποκάλυψε ότι 2.150.000 Ελληνες ζουν με μηνιαίο εισόδημα λιγότερο από 91.000 δραχμές. Απ' αυτούς το 62% είναι γυναίκες...

Διαδίκτυο; Σκλαβιά... εκσυγχρονισμένη

Σε ερώτηση για τη σχέση των γυναικών με το διαδίκτυο ο Παναγιώτης Καραβασίλης απαντά:

«Στην Ελλάδα οι περισσότερες Ελληνίδες που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ηλικίας 26-35 χρονών, άγαμες και ζουν στην Αθήνα. Πρόσβαση στο Ιντερνετ έχουν κατά 60% άντρες και 40% γυναίκες.

Οσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο; Μια έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζιόρτζια των ΗΠΑ έδειξε πως στην Αμερική η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών χρηστών είναι 65:35. Στην Ευρώπη: 75% άνδρες και 25% γυναίκες. Ομως, σ' όλο τον κόσμο αναπτύσσεται μια νέα μορφή σκλαβιάς για τις γυναίκες μέσα από το Ιντερνετ: Περισσότερες από πέντε εκατομμύρια γυναίκες απ' όλο τον κόσμο απασχολούνται στη βιομηχανία του SEX. H φτώχεια ρίχνει στο δρόμο γυναίκες κυρίως από την Αφρική και την Ασία αλλά και από τις πρώην Σοσιαλιστικές χώρες (Ρωσίδες, Λετονές, Ουκρανές, Βουλγάρες, Αλβανές, Τσέχες, Ρουμάνες). Το όνειρο μιας «καλύτερης ζωής» τις φέρνει στη Δύση...

Σκλάβες ενός συστήματος και μέσα από το διαδίκτυο, όπου τη θέση της εργασίας έχει πάρει ο πόλεμος των ηλεκτρονικών μαφιών. Η ηλεκτρονική πορνεία, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης ή της ενοικίασης του σώματος του άλλου, έστω και με τη συγκατάθεσή του, δεν ανήκει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιο τρομακτική είναι η γυναικεία - παιδική πορνεία που αναπτύσσεται στην Ταϊλάνδη, στο Μάλι, στις Φιλιππίνες κ.α. Από τις υπηρεσίες που προσφέρουν, οι ίδιες οι μικρές δεν κερδίζουν τίποτε. Ολα τα χρήματα πηγαίνουν στα αφεντικά της βιομηχανίας του σεξ. Χρησιμοποιούνται τα κοριτσάκια για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό στα "κάτεργα των αθλίων" της παγκοσμιοποίησης».

Η μεγάλη εφεδρεία...

«Η κατάργηση της διπλής καταπίεσης ανδρών και γυναικών, αποτελεί τμήμα του συνολικού κοινωνικού προβλήματος», καταλήγει ο Π. Καραβασίλης, «είναι ένα πρόβλημα που θα βρει την οριστική λύση όταν θα πάψουν οι κοινωνικές αντιθέσεις και η σύγχρονη, διευρυνόμενη βαρβαρότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση του είναι η διαρκής πάλη για την ανατροπή των ανισοτήτων που προκαλεί το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα αιώνες τώρα. Μ' αυτή την πάλη των γυναικών οικοδομείται και για τους άντρες το άλλο μισό του ουρανού της αλληλεγγύης και της ισότητας των δύο φύλων... Γιατί, όπως είπε και ο Λένιν, "οι εργαζόμενες γυναίκες αποτελούν τη μεγάλη εφεδρεία της εργατικής τάξης. Αυτή αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό του πληθυσμού της Γης..."».


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ