Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οριστικά στους Αζέρους ο ΔΕΣΦΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε χτες την προσφορά της «Socar»

Στην αζέρικη κρατική εταιρεία «Socar» περνάει οριστικά το 66% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο και τα ΕΛΠΕ στον ΔΕΣΦΑ. Σε χτεσινή του συνεδρίαση, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την προσφορά της «Socar», ύψους 400 εκ. ευρώ και με το ίδιο θέμα συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ των ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της βδομάδας η «Socar» ανακοίνωσε την εισαγωγή της και στο μετοχολόγιο του αγωγού TAP, ενώ είναι μέτοχος και στο κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ», που θα διοχετεύει αέριο στον ΤΑΡ.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, το ΤΑΙΠΕΔ «με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχεται τη "Socar" στην ελληνική αγορά, ως έναν πολύ σοβαρό και στρατηγικό εταίρο, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας» και υπόσχεται πολλαπλάσια μελλοντικά οφέλη «τόσο για τον Ελληνα καταναλωτή, όσο και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας». Ωστόσο, ενώ οι βιομήχανοι και οι άλλες μερίδες του κεφαλαίου μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι θα αποκομίσουν οφέλη από την ιδιωτικοποίηση της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, ο λαός πρέπει να κουμπώνεται και να περιμένει ακριβότερο αέριο και πιο υποβαθμισμένες (επί πληρωμή) υπηρεσίες.

Η αρχική προσφορά της «Socar» είχε γίνει γνωστή στις 11 Ιούνη και από τότε βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για τη βελτίωσή της. Σύμφωνα με διαρροές, η προσφορά βελτιώθηκε από τα 305 στα 400 εκ. ευρώ «ύστερα από τη διευθέτηση μιας σειράς ζητημάτων που άπτονται της εμπορικής πολιτικής του ΔΕΣΦΑ», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Για την εξαγορά, κατατέθηκε εγγυητική επιστολή και η επικύρωση της συμφωνίας περνάει τώρα στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ