Κυριακή 16 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Μέση Ανατολή
«Αντιπαράθεση» μέσω του Τύπου

ΡΑΜΠΑΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Ενας ιδιότυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο συριακό και στον ισραηλινό Τύπο με αφορμή το ζήτημα της μετεγκατάστασης ή όχι των Εβραίων εποίκων των υψωμάτων του Γκολάν μετά από μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, αναδεικνύοντας, επί της ουσίας, τη διαφορά των απόψεων των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, δήλωνε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» θα συνεχιστεί κανονικά και δεν τίθεται θέμα περιθωριοποίησής της εξαιτίας της αναθέρμανσης των ισραηλινο-συριακών σχέσεων.

Καμία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία δε θα επιτρέπει την παραμονή στα υψώματα του Γκολάν των, περίπου, 1.700 Εβραίων εποίκων, ανέφερε, χτες, κατηγορηματικά το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι εκτενείς αυτές αναφορές αποτελούν την έμμεση, πλην σαφή, απάντηση της συριακής ηγεσίας σε προχτεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, τα οποία είχαν, επίσης, διαρρεύσει από την ισραηλινή κυβέρνηση και υποστήριζαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι Εβραίοι έποικοι να παραμείνουν στα υψώματα του Γκολάν μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε το δημοσίευμα της «Χααρέτζ», το ενδεχόμενο αυτό περιλαμβάνεται και σε έγγραφο που κατέθεσε η αμερικανική πλευρά στους δύο συνομιλητές και το οποίο εκτιμάται πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως βάση μιας διμερούς συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, σε χτεσινές του δηλώσεις, επισήμανε ότι αν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διάρκεια των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών και στη συνέχεια απορριφθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ, τότε η εικόνα της χώρας στο διεθνή χώρο θα υποστεί σοβαρότατο πλήγμα και οι συνέπειες θα είναι πολύ αρνητικές. Την ίδια στιγμή, ο Νταβίντ Λεβί, ολοκληρώνοντας τετραήμερη επίσκεψή του στο Μαρόκο, ανακοίνωσε ότι στις 20 Γενάρη, μία μέρα μετά την επανάληψη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ θα συναντηθεί, στην Ουάσιγκτον, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, σε μια συνάντηση που αποδεικνύει την πίστη του Ισραήλ στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία». Ο Λεβί, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των Παλαιστινίων, επανέλαβε ότι οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αποτελούν προτεραιότητα για το Ισραήλ, που σε καμία περίπτωση δε δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην επαναπροσέγγιση με τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ