Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στην υπηρεσία της ΟΝΕ η Αυτοδιοίκηση

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και της αρμόδιας υπουργού Β. Παπανδρέου

Προσπάθεια συσπείρωσης των αιρετών του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά και κάλεσμα συνεργασίας με το ΣΥΝ και τις λοιπές, δήθεν, αριστερές δυνάμεις, τόσο σε εκλογικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο στήριξης των πολιτικής της ΟΝΕ, αποτέλεσε η χθεσινή πρώτη μέρα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κυβερνώντος κόμματος για την αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση.

Με την αλαζονεία της εξουσίας, τόσο ο Κ. Σημίτης, όσο και η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου - που παρουσίασε την κεντρική εισήγηση - έκαναν λόγο για «μεταρρυθμιστικές τομές» του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, που οδηγούν στην επίτευξη του στόχου - συνθήματος: «Καλύτερο κράτος - καλύτερη Αυτοδιοίκηση». Και απέδωσαν τα προβλήματα σε αναχρονιστικές τάσεις που αρνούνται να χάσουν κεκτημένα.

Αμφότεροι αποποιήθηκαν των ευθυνών της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονομική ανέχεια του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, η οποία ωθείται στην πρόσθετη φορολογία και το ξεπούλημα των υπηρεσιών της για να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Ενώ διευκρινίστηκε πως οι δείκτες αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της ΤΑ θα υπηρετούν το «στόχο» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σήμερα, συνεχίζονται οι εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, με κεντρικό εισηγητή τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος θα αναφερθεί στις διαδικασίες χρίσματος των υποψηφίων στις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει χρίσμα μόνο στους υποψηφίους στις πρωτεύουσες των νομών και σε δήμους με πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους. Στο β` γύρο των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει «προοδευτικούς υποψήφιους».

Ο Κ. Σημίτης

Στην υπηρεσία των κυβερνητικών προθέσεων να συμμετάσχει η χώρα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, έθεσε την Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης. Στην κατεύθυνση αυτή - όπως σημείωσε στην ομιλία του στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ - «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της νέας εποχής πρέπει να αξιολογούνται περιοδικά, πρέπει να ικανοποιούν στόχους και δείκτες αποτελεσματικότητας...».

Επανέλαβε, δηλαδή, τα κυβερνητικά σχέδια να αποτελέσουν οι δήμοι και οι νομαρχίες όχημα για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται και από κυρώσεις σε όσους ΟΤΑ επιλέξουν να πράξουν διαφορετικά. Αυτό το στόχο εξυπηρετούν οι δείκτες αποτελεσματικότητας: την υποταγή. Χαρακτηριστικό δε της αλαζονείας του κυβερνώντος κόμματος είναι η απόδοση από τον Κ. Σημίτη των δυσλειτουργιών και προβλημάτων της ΤΑ «σε κατεστημένα συμφέροντα και αναχρονιστικές νοοτροπίες», που αντιδρούν «στις μεταρρυθμιστικές τομές του ΠΑΣΟΚ». Ως τέτοιες, ανέφερε τη θεσμοθέτηση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία, σύμφωνα με ομολογίες και φιλοκυβερνητικών νομαρχών, δεν μπορεί να καλύψει καν τις λειτουργικές της ανάγκες, την επιβολή του «Καποδίστρια» που συρρίκνωσε παραπέρα την ύπαιθρο και τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία δεν κατοχυρώνει καν τους πόρους για τη λειτουργία του θεσμού.

Κατά τα άλλα, «στόχος μας είναι ένα κράτος κοντά στον πολίτη. Σύνθημά μας είναι τώρα καλύτερο κράτος, τώρα καλύτερη Αυτοδιοίκηση» - σημείωσε ο Κ. Σημίτης, την ίδια ώρα που ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται και οι δημοτικές υπηρεσίες μετατρέπονται σε εμπόρευμα, που όσοι έχουν χρήματα θα το αγοράζουν.

Η Β. Παπανδρέου

Κάλεσμα στο ΣΥΝ και τις λοιπές εκσυγχρονιστικές, δήθεν, αριστερές δυνάμεις, να συνεργαστούν στην «πορεία σύγκλισης της χώρας με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα» και αυτό να εκφραστεί και στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, απηύθυνε χτες από το βήμα της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Η υπουργός είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας της, πως η Συνδιάσκεψη «πρέπει να αποτελέσει ορόσημο στην πορεία μας. Η κατάληξή της δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά η μεγάλη νίκη των προοδευτικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων αυτού του τόπου στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές». Ακολούθως, έστειλε το μήνυμα για διάλογο με κόμματα, φορείς και κινήματα, με στόχο - όπως είπε - την «καθολική σύγκλιση με την ΕΕ και την κοινωνική συνοχή». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αναζητά αριστερά προσχήματα για να συγκαλύψει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, οι οποίες με τη σειρά τους δήθεν αριστερές δυνάμεις συμβάλλουν στην προβολή μιας δήθεν κοινωνικής συμφωνίας και συναίνεσης σε επιλογές που μόνο το λαό δεν εξυπηρετούν.

Καταθέτοντας το Εθνικό Σχέδιο Αποκέντρωσης, η Β. Παπανδρέου έθεσε ως χρονικό ορίζοντα της συζήτησης για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οπότε και θα ξεκινήσει διάλογος για τον εκλογικό νόμο. Συζήτηση θα γίνει και για τα μητροπολιτικά κέντρα.

Κριτική άσκησε η υπουργός στον αρχηγό της ΝΔ, τον οποίο κατηγόρησε για προσπάθεια «μετατροπής της Αυτοδιοίκησης σε χώρο στείρας κομματικής και πολιτικής αντιπαράθεσης», ενώ κατήγγειλε τον Δ. Αβραμόπουλο ότι χρησιμοποίησε την ΤΑ για τις προσωπικές του επιδιώξεις και στρατηγικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ