Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εσωκομματική κυριαρχία Καραμανλή

Επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Κ. Καραμανλή στο εσωκομματικό πεδίο αποτελούν τα αποτελέσματα της χτεσινής ψηφοφορίας στη νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή για την εκλογή του Γραμματέα της ΚΕ και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, σοβαρό πρόβλημα εσωκομματικής αμφισβήτησης, καθώς η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίζεται αισθητά αποδυναμωμένη. Ετσι, ο Κ. Καραμανλής έχει την άνεση να κανονίζει την «εκπροσώπηση των τάσεων» στα ανώτερα όργανα, αν και φρόντισε να «τσαλακώσει» την Ντ. Μπακογιάννη, στερώντας τη δυνατότητα να πανηγυρίζει για την «πρωτιά» στο Πολιτικό Συμβούλιο. Από την άλλη, φαίνεται ότι ανέχθηκε, αν δεν πριμοδότησε, την εκπροσώπηση τής ακροδεξιάς τάσης η οποία εκφράστηκε από τον Π. Παναγιωτόπουλο.

Η εκλογή του Β. Μεϊμαράκη στη νεοσύστατη θέση του γραμματέα της ΚΕ με 320 ψήφους, έναντι 129 του Π. Τατούλη σε σύνολο ψηφισάντων 476 μελών, προδίκαζε τι θα ακολουθούσε και στην εκλογή των 12 μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (5 κοινοβουλευτικά και 7 μη κοινοβουλευτικά). Η Ντ. Μπακογιάννη με 227 ψήφους ήρθε δεύτερη με μία μόλις ψήφο διαφορά από τον πρώτο Γ. Ορφανό (228). Ακολούθησε ο Β. Μιχαλολιάκος (190), ο Π. Παναγιωτόπουλος (159) και η Μ. Γιαννάκου (97) λόγω ποσόστωσης. «Εκτός» έμειναν οι Κακλαμάνης, Γιακουμάτος, Κασίμης και Νεράτζης. Συνεργάτες της Ντ. Μπακογιάννη δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα, αποδίδοντας γι' αυτό την ευθύνη σε «ένα σκληρό πυρήνα του μηχανισμού». Από τα μη κοινοβουλευτικά μέλη εκλέχτηκαν οι Τουσιάκης, Ζαγορίτης, Τζίμας, Γριβέας, Βαλσαμάκη και Καλδή, ενώ μέχρι αργά το βράδυ γινόταν επανακαταμέτρηση για τους ισοψηφήσαντες Σούρλα και Μανώλη.

Στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «είμαστε δύναμη εμπιστοσύνης», εμφάνισε το κόμμα του ως δύναμη που δήθεν ενώνει «όλους τους Ελληνες, ανεξάρτητα του τι ψήφισαν χτες» και προέβλεψε, άλλη μια φορά, ότι «είμαστε η αυριανή κυβέρνηση». Προσδιορίζοντας την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του επανέλαβε ότι θα ασκεί υπεύθυνο και αποτελεσματικό έλεγχο στην κυβέρνηση, την οποία θα πιέζουν για «να εγκαταλείψει λανθασμένες επιλογές και να αναλαμβάνει επιβαλλόμενες δράσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ