Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ελεύθερος ο Πανίκος Τζιακούρμας

Οι Τουρκοκύπριοι τον απελευθέρωσαν μετά από εξάμηνη κράτηση

Αφού εξάντλησαν κάθε περιθώριο για την κράτηση του Πανίκου Τζιακούρμα οι Τουρκοκύπριοι απελευθέρωσαν τελικά, την περασμένη Πέμπτη, τον Πανίκο Τζιακούρμα.

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί το παράνομο κακουργιοδικείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έκρινε ένοχο τον Τζιακούρμα και του «επέβαλε» εξάμηνη «ποινή» φυλάκισης για δήθεν «κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών». Ο Τζιακούρμας εξέτισε την «κοινή» του, αφού βρίσκεται στις φυλακές του ψευδοκράτους για πάνω από 6 μήνες. Το ψευδοδικαστήριο στην "απόφασή" του έλαβε υπόψη του την κατάσταση της υγείας του καθώς και την κατάσταση της οικογένειάς του και αποφάσισε να τον απελευθερώσει.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όταν ο Πανίκος Τζιακούρμας αντίκρισε, χτες, γύρω στη μία μετά το μεσημέρι τους συγγενείς και φίλους του, που τον ανέμεναν εκεί για να τον καλωσορίσουν αλλά και να του συμπαρασταθούν για το θάνατο της μητέρας του, Ελένης.

Εξερχόμενος από το αυτοκίνητο του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή, που τον μετέφερε στο Λήδρα Πάλας, ο Πανίκος Τζιακούρμας, με δάκρυα στα μάτια αγκάλιασε τους οικείους του που φώναζαν "φέραμε ελεύθερο τον Πανίκο". Παρά το φορτισμένο κλίμα που επικρατούσε, ο Πανίκος Τζιακούρμας περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο του Νίκη και μέλη της οικογένειάς του δήλωσε ότι νιώθει "καλά" και το πρώτο πράγμα που επιθυμεί, είναι να μεταβεί στο νοσοκομείο της Λάρνακας για να δει "έστω και νεκρή την κ. Ελένη" τη μητέρα του, προσθέτοντας συγκινημένος ότι η μητέρα του "έκανε και το τελευταίο που μπορούσε", δίνοντας με το θάνατό της, ζωή στο γιο της.

Απαντώντας σε ερώτηση αν γνώριζε προτού δει τους οικείους του ότι η μητέρα του είχε πεθάνει είπε ότι "χωρίς να μου το πουν, μόνο από το βλέμμα τους το κατάλαβα".

Κληθείς να σχολιάσει της συνθήκες κράτησής του, δήλωσε ότι οι τουρκοκύπριοι συγκρατούμενοί του συμπεριφέρθηκαν "πολύ καλά" και δεν έχει να αναφέρει "κανένα παράπονο".

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν, και προέβησαν σε ενέργειες για απελευθέρωσή του, την κυβέρνηση, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλο τον κόσμο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση της υγείας του είπε ότι "αυτό θα το δούμε μετά". Στο χώρο του Λήδρα Πάλας μετέβηκε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αφού ασπάστηκε τον Πανίκο Τζιακούρμα, συνεχάρη την οικογένεια Τζιακούρμα για την απελευθέρωση του Πανίκου, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της Ελένης Τζιακούρμα.

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου

Ο Τζιακούρμας απήχθη για να γίνει αντικείμενο ανταλλαγής, δήλωσε ο Γ. Κασουλίδης, επικρίνοντας το κατοχικό καθεστώς γιατί απήγαγε έναν αθώο άνθρωπο και τον κρατούσε παράνομα, παρά τις μαρτυρίες - καταπέλτη που είχαν οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων.

Ο Γ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας απήχθη για να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο ανταλλαγής, κάτι που δεν πέτυχε. Σε δηλώσεις του μετά την απελευθέρωση του κ. Τζιακούρμα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως "η δική μου θέση είναι ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας απελευθερώθηκε από την ομηρία ενός καθεστώτος, το οποίο δεν έχει φραγμούς που εδέχθη εις γνώση του ν' απαχθεί ένας αθώος άνθρωπος, μετά από μαρτυρία - καταπέλτη των αρχών των Βρετανικών Βάσεων για να χρησιμοποιηθεί σαν αντικείμενο ανταλλαγής, που ήταν η περίπτωση του Τέκογλου". Αυτό, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, "το ληστρικό κατοχικό καθεστώς δεν κατόρθωσε να το επιτύχει και δε θα το επιτύχει."

Η Αθήνα

Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η απελευθέρωση του Τζιακούρμα έγινε κάτω από το βάρος «της κινητοποίησης της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς». Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, στη δήλωσή του «κατήγγειλε την παραβίαση εκ μέρους του καθεστώτος του Ντενκτάς των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ