Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διάσωση του δάσους Ομορφοκκλησιάς

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κοινής απόφασης των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του κλειστού Γυμναστηρίου πινγκ πονγκ στο δασόκτημα της Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου), στο Γαλάτσι, κατέθεσαν 14 κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης.

Στην προσφυγή τους, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εκτός από την αισθητική βλάβη που θα δημιουργήσει στην περιοχή - καθώς θα εξυπηρετεί 6.000 κατοίκους - θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο Βυζαντινό Μνημείο που βρίσκεται εντός του κτήματος της Ομορφοκκλησιάς. Και ζητούν «να ακυρωθεί κάθε συναφή πράξη της Διοίκησης, σχετική με τη χωροθέτηση του εν λόγω Γυμναστηρίου στην περιοχή».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται στην προσφυγή, η χωροθέτηση του κτιρίου στο συγκεκριμένο σημείο είναι αντισυνταγματική, καθώς αντίκειται στο άρθρο 24, σύμφωνα με το οποίο «τα μνημεία τελούν υπό την προστασία του κράτους». Στο σημείο αυτό οι προσφεύγοντες επικαλούνται το έγγραφο της Εφορίας Βυζαντινών Μνημείων, στο οποίο τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η κατασκευή του γυμναστηρίου, σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο, αποτελεί «επέμβαση στον περιβαλλοντικό χώρο, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως βάναυση».

Τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της χωροθέτησης στο περιβάλλον συμπληρώνει η τσιμεντοποίηση 100 στρεμμάτων αδόμητης, ελεύθερης έκτασης του δασοκτήματος - για τις ανάγκες του Γυμναστηρίου - κάτι που υποβαθμίζει παραπέρα τον υδροφόρο ορίζοντα του Λεκανοπεδίου. Την ίδια ώρα - όπως υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Ομορφοκκλησιάς και του Δασοκτήματος, σε ανακοίνωσή της - με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση αναγνωρίζονται ως κύριοι της αδόμητης έκτασης οι διεκδικητές της, αφού εισπράττουν 10 δισ. δραχμές για την απαλλοτρίωση του χώρου που θα κατασκευαστεί το γυμναστήριο. Τέλος, η Πρωτοβουλία ζητά από την κυβέρνηση να εξετάσει την εναλλακτική πρόταση του ΕΜΠ για τη χωροθέτηση του γυμναστηρίου στην περιοχή του Ρουφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ