Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολυμπιακές «παγίδες» στους εργαζόμενους

Για ακόμα μία φορά, δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο κάνουν λόγο για αφαίρεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα και τη διεξαγωγή τους σε άλλη πόλη. Η τρομοκρατία και οι καθυστερήσεις των έργων είναι ορισμένες από τις βασικές αιτίες που επικαλούνται για να στηρίξουν αυτό το σενάριο. Σενάριο που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ και τον Ζακ Ρογκ, επικεφαλής της Επιτροπής που ελέγχει για λογαριασμό της ΔΟΕ την πορεία της προετοιμασίας της Αθήνας, δεν υφίσταται.

Πέρα από τις κόντρες συσχετισμών στο «ιερατείο της ΔΟΕ», ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Ιούλη για την ανάδειξη νέου προέδρου της Επιτροπής, η φιλολογία που αναπτύσσεται κάθε τόσο σχετικά με το θέμα: «τους χάνουμε, δεν τους χάνουμε τους Ολυμπιακούς», αποκαλύπτει το μέγεθος, αλλά και τη διάρκεια της σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οι διαστάσεις θρίλερ που προσδίδουν στο θέμα τα περισσότερα ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός κλίματος φόβου στον ελληνικό λαό που - απόλυτα φυσιολογικά - θεωρεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Αν και το «απόλυτα φυσιολογικό» δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση σε εκείνο που οι Ελληνες έχουν στο μυαλό τους και σε εκείνο που πραγματικά σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που αποτελούν ιδιοκτησία της «Κόκα Κόλα», των «Μακ Ντόναλντς» και άλλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Το κλίμα φόβου στοχεύει στο να μπορέσουν να περάσουν όλα εκείνα τα μέτρα που σχεδιάζουν με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτω από τη μόνιμη απειλή του να χαθεί η «Μεγάλη Ιδέα» kαι να αποπροσανατολίσουν το λαό, ώστε να κινηθούν εναντίον του ανενόχλητοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες που συζητείται στη Βουλή ο «τρομονόμος», οι «Times» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η Αθήνα «παλεύει» για να κρατήσει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Και αυτό το συνδέουν με την τρομοκρατία.

Οι συνθήκες που προετοιμάζει η κυβέρνηση, η ΔΟΕ, η «Αθήνα 2004» και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι εντελώς αντίθετες με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Ο «τρομονόμος» έχει σαν σκοπό την καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής ελευθερίας. Η επιβολή της λεγόμενης «εργασιακής ειρήνης» στους εργαζόμενους (απαγόρευση απεργιών) στο όνομα της «ομαλής υλοποίησης των έργων». Η σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή των τελευταίων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου όπου θα κατασκευαστούν Ολυμπιακά έργα (Σχοινιάς, κτήμα Βεΐκου, Μαρούσι, Πάρνηθα, Ελληνικό). Το δυσβάσταχτο κόστος για τη διοργάνωση των Αγώνων, αλλά και για την κατασκευή μιας σειράς αναγκαίων έργων για τους Αγώνες που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Η μη υλοποίηση έργων που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων (όπως γραμμή μετρό προς τις δυτικές συνοικίες). Η μετατροπή των παραλιών της Αττικής σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτά είναι μόνο η αρχή στον καταιγισμό που πρόκειται να ακολουθήσει, στο όνομα της «Μεγάλης Ιδέας».

Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αγωνιστούν, ώστε να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες που να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και το δικό τους δικαίωμα στον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ