Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Επιταχύνουν ανασύνθεση με ενιαίο ψηφοδέλτιο

Κάθοδο σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές όλων των κομμάτων, κινήσεων και προσώπων που εκφράζονται από την «πρόταση» του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) συμφώνησαν οι Μάρτιν Σουλτς (υποψήφιος του ΕΣΚ για την προεδρία της Κομισιόν), Χάνες Σβόμποντα (πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο) και Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντησή τους χτες στο Στρασβούργο. Η κίνηση αυτή, στο πλαίσιο συγκρότησης ενός κεντροαριστερού πόλου, «εναλλακτικού» απέναντι σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται στη γενικότερη διαδικασία ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, διαμόρφωσης προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν σταθερότητα στο σύστημα, απρόσκοπτη εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση με κυβερνητικά σχήματα ισχυρών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών και όσο γίνεται διευρυμένη λαϊκή στήριξη.

Κατά πληροφορίες, οι τρεις τους συμφώνησαν να προχωρήσει η ενιαία συνδιάσκεψη που έχει προτείνει ο Ε. Βενιζέλος χωρίς κανέναν αποκλεισμό, έτσι ώστε να συγκροτηθεί ψηφοδέλτιο μέσα από «ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες». Από το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να διαχέουν ότι η πρόσκληση έχει πάντα ως αποδέκτη και τη ΔΗΜΑΡ. «Είναι όμως σαφές ότι οι δυνάμεις που εκφράζονται στην Ελλάδα από το ΕΣΚ πρέπει να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο», τονίζουν.

Παράλληλα, επιμένουν ότι οι σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ «στηρίζουν τη μόνη υπάρχουσα στρατηγική της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής που ξανακάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, με τεράστιες δυσκολίες και πολύ μεγάλο κοινωνικό πολιτικό κόστος αλλά αυτή είναι και η μόνη ασφαλής και χειροπιαστή προοπτική». Στηρίζουν, δηλαδή, το εφαρμοζόμενο μείγμα αστικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Με την επιστροφή του Ε. Βενιζέλου στην Αθήνα αναμένεται να οριστούν και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της συνδιάσκεψης, έπειτα από συνεννοήσεις με τους υπόλοιπους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα (κύρια οι «58», αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ίσως και ο Λοβέρδος), και τη συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον Ι. Βούλγαρη (ατύπως επικεφαλής των «58»).

Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος, σε συνέντευξή του πρόσφατα στη «Real News», διαβεβαίωνε ότι η «νέα κεντροαριστερά (...) θα θέλει να αλλάξει την Ευρώπη χωρίς να την διαλύσει». Επιβεβαίωνε ότι στόχος των «58» είναι να συμβάλουν στη σταθερότητα του συστήματος με συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας, με πυρήνα και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Σε αυτή την ιστορική φάση είναι καλύτερο για την Ελλάδα να έχουμε ένα πολυκομματικό σύστημα και κυβερνήσεις συνεργασίας. Θέλουμε να συμβάλουμε στην ισχυροποίηση του τρίτου πόλου της μεταρρυθμιστικής, φιλοευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, έτσι ώστε να επιβάλει αυτή τη φιλοσοφία της στα κυβερνητικά σχήματα στα οποία θα μετέχει (...) Αν πετύχουν οι προσπάθειες να δυναμώσει ο ευρύτερος κεντροαριστερός χώρος, τότε θα δούμε ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές διεργασίες και στο ΣΥΡΙΖΑ και θα ανοίξει το παιχνίδι σε περισσότερους κυβερνητικούς συνδυασμούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ζυμώσεις συνεχίζονται(2014-04-27 00:00:00.0)
Ιδια αντιλαϊκή πολιτική με άλλο μείγμα διαχείρισης(2014-03-05 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη διεργασίες εκτός και εντός Ελλάδας(2014-02-28 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία(2014-02-06 00:00:00.0)
Διαγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην «κεντροαριστερά»(2013-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ