Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η συνάντηση των δύο πλευρών

Ζωηρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για γρήγορη «επίλυση», με το βλέμμα στους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής

Στο χώρο του παλιού αεροδρομίου της Λευκωσίας αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, σηματοδοτώντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά τη συμφωνία που εξέφρασε η τουρκοκυπριακή πλευρά για το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που έχει ετοιμαστεί. Στην προετοιμασία του σχεδίου έχει συμβάλλει ενεργά και η διπλωματία των ΗΠΑ που εμφανίζει ζωηρό ενδιαφέρον για τη «λύση» του Κυπριακού, με το βλέμμα στραμμένο στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, στην εκμετάλλευση των οποίων ήδη πρωτοστατούν αμερικανικές εταιρείες. Το Σαββατοκύριακο, άλλωστε, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επαφή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται αναφορά σε «συνιστώντα κράτη» και διευκρινίζεται ότι αυτά «θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Ολα δείχνουν ότι δρομολογείται νέα «λύση» τύπου «Σχεδίου Ανάν» και -όπως και το 2004- ο κυπριακός λαός θα δεχτεί τεράστιες πιέσεις για να συναινέσει στη διχοτόμηση της πατρίδας του όπως επιβάλλουν οι ανάγκες των ιμπεριαλιστών, προκειμένου να «διευθετηθεί» ένα ζήτημα που καθυστερεί τις επενδυτικές δραστηριότητες των μονοπωλίων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, πληθαίνουν οι φωνές που τονίζουν ότι οι «συνομιλίες δε μπορούν να διαρκέσουν για πάντα», όπως δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του, μεταφέροντας την ικανοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης για το σχέδιο και την ανάγκη οι «εγγυήτριες πλευρές» (σ.σ. εννοεί τις Τουρκία - Ελλάδα - Βρετανία) να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις. Επισήμανε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε τηλεφωνική επαφή με τον Ελληνα ΥΠΕΞ για την επιτυχία των συνομιλιών και δεν παρέλειψε να πει ότι η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει «σε όλα τα μέρη να κερδίσουν από τους φυσικούς πόρους της περιοχής».

Δηλώσεις έκανε και ο νέος διαπραγματευτής της Τ/Κ πλευράς Κοντρέιτ Οζερσάι, εκτιμώντας ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μια σοβαρή διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Ικανοποιημένη για το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος δήλωσε και η «Πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» (σ.σ. οργάνωση Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών) στα Κατεχόμενα, που καλεί τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν τη διαδικασία «λύσης» και -σύμφωνα με κυπριακές εφημερίδες- προσθέτει ότι «όσο επιμηκύνονται οι συνομιλίες, μπορεί να προκύψουν νέα προβλήματα και διαφωνίες...». Σημειώνει παράλληλα ότι «η προσπάθεια λύσης συμπίπτει με τον εντοπισμό του φυσικού αερίου» και επισημαίνει πως «η επίτευξη ενός αποτελέσματος το συντομότερο, προστίθεται, θα είναι προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και θα ανοίξει το δρόμο ώστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, τα τουρκοκυπριακά κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας εμφανίζονται ικανοποιημένα για το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει επιφύλαξη. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας δεν βρήκε το κοινό ανακοινωθέν κατάλληλο. Σε χθεσινή του «διακήρυξη», το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς «Δημοκρατικό Κόμμα - Εθνικές Δυνάμεις» αναφέρει ότι υπάρχει μια χωριστή δημοκρατία (σ.σ. αναφερόμενο στο «ψευδοκράτος»), η οποία πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως ένα από τα δύο συνιστώντα κρατίδια. «Ενα αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δε σημαίνει ότι θα εκχωρήσουμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτών», συμπληρώνει, ενώ μιλά και για μια πρωτοβουλία του κόμματος για μια παράλληλη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Τέλος, τα πρακτορεία μετέδωσαν χτες ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι η Τουρκία συνέβαλε τις τελευταίες εβδομάδες στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά από χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και την επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Κάθριν Αστον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ