Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην τελική ευθεία με «επιταχυνόμενες διαδικασίες»

Την αποστολή της στρατιωτικής δύναμης «EUFOR RCA» επικύρωσε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Με τα γνωστά προσχήματα, η γενίκευση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και με βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας
Με τα γνωστά προσχήματα, η γενίκευση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και με βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες της ΕΕ για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά και τη χτεσινή σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της λυκοσυμμαχίας. «Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη (σ.σ. της στρατιωτικής δύναμης) είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ακολουθώντας επιταχυνόμενες διαδικασίες», τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν, όπου ορίζεται, εξάλλου, ότι η δύναμη θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μπανγκί. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στόχος είναι η επιχείρηση να διαρκέσει συνολικά 9 μήνες, με τους 3 πρώτους να αφορούν «προπαρασκευή» της στρατιωτικής δύναμης στην Ελλάδα.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και δρομολογώντας ενέργειες που είχαν μεθοδευτεί εδώ και μήνες, πήρε χτες και επισήμως απόφαση να στείλει στην πολύπαθη αφρικανική χώρα, ευρωενωσιακή στρατιωτική δύναμη με την επωνυμία «EUFOR RCA», κάνοντας «ένα ακόμη βήμα προς την ταχεία ανάπτυξή της», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

Πρόσχημα της επέμβασης είναι οι εμφύλιες συγκρούσεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, σε μια περιοχή όπου διακυβεύονται ιδιαίτερα συμφέροντα για την ΕΕ, ως διακρατικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου. Διόλου τυχαία άλλωστε, σε ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα το ΓΕΕΘΑ, τονίστηκε ότι η υποσαχάρια Αφρική έχει «εξαιρετικό ενεργειακό ενδιαφέρον για την ΕΕ».

Οπως τόνισε χτες η Κάθριν Αστον, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με πρόσχημα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, «η EUFOR RCA θα αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να υποστηρίξει τις αξιόλογες προσπάθειες της Γαλλίας και των Αφρικανών εταίρων μας» (σ.σ: αναφέρεται στην αφρικανική δύναμη MISCA και τη γαλλική στρατιωτική αποστολή με τον κωδικό Sangaris που επιχειρούν ήδη εκεί).

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τον ορισμό του Στρατηγείου της Λάρισας ως επιχειρησιακού κέντρου της επέμβασης, προϋπολόγισε το κόστος της επιχείρησης στα 25,9 εκατ. ευρώ, ενώ διόρισε και επισήμως ως επιχειρησιακό διοικητή τον Γάλλο υποστράτηγο Philippe Ponties, ο οποίος έχει αναλάβει υπηρεσία στη Λάρισα ήδη από τις 30/1.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε το Στρατηγείο της Λάρισας να οριστεί επιχειρησιακό κέντρο, αλλά και κέντρο εκπαίδευσης, καθώς υπολογίζεται ότι 700 - 1.000 άνδρες θα προετοιμαστούν εκεί πριν αναχωρήσουν για Αφρική. Επίσης, επιδιώκοντας αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, πέτυχε να διοριστεί Επιτελάρχης Ελληνας ταξίαρχος, ενώ ακόμα στο Στρατηγείο θα διατεθούν για την επιχείρηση 50 Ελληνες επιτελείς. Τέλος, η κυβέρνηση παρέχει για την επιχείρηση στην Αφρική τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο (ΚΕΚ) του Στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες ανάμεσα στο Στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων στην Αφρική.

Κατά στρατιωτικές πηγές, το τελικό σχέδιο της επέμβασης αναμένεται να είναι έτοιμο έως τις 18 Φλεβάρη. Αμέσως μετά, 20 - 21 Φλεβάρη συνέρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, που αναμένεται να ασχοληθεί επισταμένως με την πορεία της επέμβασης.

  • Με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσόβου Enver Hoxhaj συναντήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, ενόψει της περιοδείας του στις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ. Παρότι η διεύρυνση στα Βαλκάνια είναι κεντρικό ζήτημα της πολιτικής της ΕΕ, για το Κόσσοβο δε φαίνεται πιθανή η εκκίνηση μιας τέτοιας διαδικασίας, καθώς αναλυτές παραπέμπουν στη «ρευστότητα» στο εσωτερικό του προτεκτοράτου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κομβικός ο ρόλος του στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αφρική (2015-02-05 00:00:00.0)
Αναβαθμίζεται ο ρόλος του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2014-09-16 00:00:00.0)
Διεκπεραιώθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες και τόνοι υλικού (2014-07-19 00:00:00.0)
Συγχαρητήρια για τη συμβολή του Στρατηγείου στην ιμπεριαλιστική επέμβαση (2014-06-06 00:00:00.0)
Βαθύτερη διείσδυση της ΕΕ και με στρατιωτικά μέσα (2014-04-02 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης (2014-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ