Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κόντρες γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Πτυχή των γενικότερων ενδοαστικών αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και της προσδοκώμενης ανάπτυξης αποτελεί η συζήτηση γύρω από τη διευθέτηση του κρατικού χρέους στην Ελλάδα, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 17 Φλεβάρη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, ενώ η ατζέντα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γ. Ντάισελμπλουμ, περιλαμβάνει:

-- Την «πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην κατεύθυνση εφαρμογής των δεσμεύσεων έχει αναλάβει».

-- Tην εξέλιξη των διαδικασιών για τη σύσταση του «ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης» των προβληματικών τραπεζών της ΕΕ.

-- Tο ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Οχι, δεν χρειαζόμαστε νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», δήλωσε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε μια ελάφρυνση του χρέους μας, για παράδειγμα με τη μορφή μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερων επιτοκίων. Αλλά όλες αυτές οι δυνατότητες προβλέπονται ήδη στο ισχύον πρόγραμμα».

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στα παζάρια με ατού τα εμφανιζόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, τα οποία είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Από την πλευρά του ωστόσο, ο Β. Ραντερμάχερ, επικεφαλής της Γιούροστατ (της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, η οποία είναι και «θεσμικά υπεύθυνη» για την πιστοποίηση των «πλεονασμάτων») σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013». Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Γιούροστατ «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

Το περασμένο Σάββατο, μετά από σύσκεψη με τον Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι το πλεόνασμα υπολογίζεται με το σωστό τρόπο και πως αυτός είναι πολύ πιο περιοριστικός από ό,τι της Γιούροστατ».

Κατευναστικός επιχείρησε να εμφανιστεί χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο οι δηλώσεις του επικεφαλής της Γιούροστατ είχαν «πολύ πιο θετικό τόνο από αυτόν που τους αποδόθηκε».

Σε ρόλο καλού διαχειριστή, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του την κριτική ότι το πλεόνασμα δεν είναι «ούτε αποτελεσματικό, ούτε βιώσιμο» και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η «κυβέρνηση που μετρά το ένα χαστούκι μετά το άλλο από τους εκπροσώπους των δανειστών, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και την ψυχρολουσία από τη Γιούροστατ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα»...

«Να δοθεί μάχη για υποτίμηση του ευρώ»...

«Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης πρέπει να δώσουν μάχη για να αποδυναμωθεί το ευρώ», δήλωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Α. Μόντεμπουργκ, υποδεικνύοντας την οπτική της γαλλικής κυβέρνησης για το δρόμο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων βιομηχάνων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρώ ανατιμήθηκε 10% έναντι του δολαρίου στη διετία 2012 - 2013 και περισσότερο από 40% έναντι του γεν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως στόχος δεν είναι να απαξιωθεί το ευρώ, αλλά να επιστρέψει σε επίπεδο «που να είναι λογικό και βιώσιμο».

«Κάποιες τράπεζες πρέπει να μην περάσουν τους ελέγχους οικονομικής ευρωστίας που θα γίνουν φέτος στην Ευρωζώνη για να κριθεί η διαδικασία αυτή αξιόπιστη», δήλωσε, εξάλλου, η επικεφαλής της νέας εποπτικής Αρχής των τραπεζών της Ευρωζώνης Ν. Νουί στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times». Σύμφωνα με την ίδια, η συγχώνευση «κακών τραπεζών με καλές τράπεζες» δεν αποτελεί λύση, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό πως κάποιες τράπεζες δεν έχουν μέλλον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ