Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Καταστολή μαζικής διαδήλωσης φτωχών αγροτών

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Μαζική διαδήλωση και πορεία πραγματοποίησαν την Τετάρτη χιλιάδες αγρότες μέλη του «Κινήματος των Εργαζομένων στην Αγροτική παραγωγή χωρίς γη» (Movimiento Sem Tierra) σε μία προσπάθεια να στιγματίσουν την ανυπαρξία προόδου σε θέματα αγροτικής μεταρρύθμισης, λόγω των παρεμβάσεων κολοσσιαίων πολυεθνικών εταιρειών αγροχημικών και γεωργικών υβριδίων, και να στηλιτεύσουν την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ σε ζητήματα που αφορούν την αγροτιά. Η πορεία κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο και πέρασε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια.

Οταν οι αγρότες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Προεδρικό Μέγαρο αντιμετώπισαν την επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 διαδηλωτές. Κάτω από την πίεση του αγώνα των αγροτών η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ ανακοίνωσε ότι θα γίνει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος τις επόμενες ώρες.

Το «Κίνημα των χωρίς γη» όπως έχει γίνει παγκόσμια γνωστό κλείνει φέτος 30 χρόνια δράσης και διεκδίκησης ουσιαστικής αγροτικής μεταρρύθμισης ώστε να δοθεί σε ακτήμονες δίχως δικαιώματα ιδιοκτησίας γης ένα μέρος από τις τεράστιες, εύφορες εκτάσεις που λυμαίνονται μεγαλοτσιφλικάδες και πολυεθνικές.

Η διαδήλωση στην πρωτεύουσα έγινε στο περιθώριο του 6ου Συνεδρίου του MST που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πόλη.

Η επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, της - υποτίθεται - αριστερής κυβέρνησης της Βραζιλίας, σημειώνεται μικρό διάστημα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους του Ρίο και του Σάο Πάολο εναντίον της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και του υπέρογκου κόστους της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που γίνεται φέτος το καλοκαίρι (Ιούνη έως Ιούλη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ