Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση του Αιγύπτιου στρατάρχη με την κυβέρνηση

ΜΟΣΧΑ.-- Στη ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου στρατάρχης Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, που είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, ο Πόυτιν δήλωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του στρατάρχη για την Προεδρία της Αιγύπτου, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μετά τις εκλογές.

Στις 27 Γενάρη, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, το κορυφαίο στρατιωτικό όργανο της χώρας, ενέκρινε την υποψηφιότητα του Αλ Σίσι για την Προεδρία, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

Πάντως ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου και του στρατού (δηλαδή της μερίδας της αστικής τάξης που πρωτοστάτησε στην ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι), με το ταξίδι του στη Μόσχα, μαζί με τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φάχμι, επιδίωξε μια πρώτη επαφή για να κλειστεί συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά όπλων. Η επιλογή αυτή πραγματοποιείται μετά την απόφαση των ΗΠΑ να «παγώσουν» μέρος της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο, εξαιτίας της ανατροπής του Μόρσι. Από την πρώτη επαφή, ωστόσο, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα κάποια συγκεκριμένη συμφωνία.

Οι δυο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες επίσης με τους Ρώσους υπουργούς Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου και Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου έθεσαν ζητήματα για κοινή στάση των δύο χωρών σε θέματα «τρομοκρατίας», αλλά και για την κατάσταση στη Συρία. Η κίνηση αυτή της σημερινής ηγεσίας της Αιγύπτου είναι φανερό ότι περιπλέκει περαιτέρω το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ το σίγουρο είναι ότι από τα παζάρια και τις σχέσεις της αστικής τάξης της Αιγύπτου με το ένα ή άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο δεν έχει να επωφεληθεί τίποτε ο αιγυπτιακός λαός που βιώνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ