Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
IΡΑΚ
Κατάληψη ανατολικής πόλης από ισλαμιστές ενόπλους

BAΓΔΑΤΗ.--

Την ανατολική ιρακινή πόλη Σουλάιμαν Μπεκ φέρεται πως κατέλαβαν το περασμένο 24ωρο ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL ή ISIS), ενώ συνεχίζονται, εδώ και βδομάδες, οι συγκρούσεις ενόπλων της οργάνωσης με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και σουνίτες φύλαρχους στα περίχωρα των πόλεων Φαλούτζα και Ραμάντι που έχουν καταλάβει οι ισλαμιστές από τις αρχές του περασμένου Γενάρη.

Ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών Αντάν αλ Ασάντι, σε αποκλειστική συνέντευξη στο αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», αποκάλυψε τις ταυτότητες των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης ISIL. Ως επικεφαλής όλων λανσάρεται ο 43χρονος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (πραγματικό όνομα Αουάντ Ιμπραχίμ Αλί αλ Μπάντρι αλ Σαμάραϊ), ο οποίος πριν πάρει τα όπλα για λογαριασμό της οργάνωσης ήταν λέκτορας ισλαμικών σπουδών και ιμάμης στα τζαμιά της Βαγδάτης και της Φαλούτζα, ώσπου συνελήφθη τον Ιούνη του 2004 από τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής, φυλακίστηκε για τρία χρόνια και αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, ίδρυσε το «Σουνιτικό Στρατό», για να ενταχθεί λίγα χρόνια μετά στην «Αλ Κάιντα» οπότε και έγινε το τρίτο (σε σπουδαιότητα ιεραρχίας) στέλεχός της.

Δεύτερος στην ιεραρχία των ισλαμιστών εξτρεμιστών της ISIL είναι ο Αμπου Αϊμάν αλ Ιράκι, που στο παρελθόν διετέλεσε συνταγματάρχης του ιρακινού στρατού και των μυστικών πληροφοριών της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας επί προεδρίας Σαντάμ Χουσεΐν. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για μία τριετία το 2007. Μετά την απελευθέρωσή του, μετέβη στη Συρία και σήμερα διοικεί τους μαχητές της ISIL στις συριακές πόλεις Εντλίμπ, Χαλέπι, Λαττάκεια.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται ακατάπαυστα οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε αγορές και πολυσύχναστα προάστια της Βαγδάτης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ