Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαξιφισμοί και «συγκλίσεις» για το δικαστικό σύστημα

BΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την πεποίθηση πως στον επόμενο, 23ο γύρο διαπραγμάτευσης, ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα θα επιτευχθεί συμφωνία πάνω στο δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου που θα αφορά στον αριθμό και στον τρόπο λειτουργίας δικαστηρίων στις σερβικές περιοχές του προτεκτοράτου εξέφρασε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, μετά την προχτεσινή μαραθώνια συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Σερβίας και των Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες.

Η Αστον υποστήριξε πως στη διάρκεια των προχτεσινών συνομιλιών σημειώθηκε πρόοδος και σύγκλιση των δύο πλευρών κατά τη διεξοδική ανάλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν στο δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου με βάση τη διμερή συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας τον Απρίλη του 2013.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς χαρακτήρισε τις συνομιλίες δύσκολες και επίπονες επειδή, όπως είπε, η άλλη πλευρά δεν ήθελε το δικαστήριο στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα (βόρειο Κοσσυφοπέδιο) να διαχωριστεί με εθνοτικά κριτήρια. Ο Ντάσιτς ανέφερε πως το Βελιγράδι δεν αποδέχεται την πρόταση αυτή, επειδή θεωρεί ότι θα αποτελέσει εμπόδιο στην ίση κατανομή των θέσεων εργασίας στο δικαστικό σύστημα με βάση εθνοτικά κριτήρια, καταλήγοντας πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στον επόμενο γύρο που θα πραγματοποιηθεί σε μία ή δύο βδομάδες.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν στις πρόωρες σερβικές βουλευτικές εκλογές της 16ης Μάρτη και στη διοργάνωση ψηφοφορίας στο Κοσσυφοπέδιο σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ