Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς νέο αντιλαϊκό κυβερνητικό «ρετουσάρισμα»

ΡΩΜΗ.-- Η υπόθεση του ποιος θα μπει επικεφαλής στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης της Ιταλίας φαίνεται ότι κρίθηκε χτες στη συνεδρίαση της ΚΕ του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), όπου ο γραμματέας του Ματέο Ρέντσι πέτυχε την έγκριση της εισήγησής του με 136 «ναι», 16 «όχι» και 2 αποχές. Σε αυτή ζητούσε να αντικαταστήσει το σημερινό πρωθυπουργό και επίσης στέλεχος του ίδιου κόμματος Ενρίκο Λέτα, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης η θητεία της οποίας πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2018. Μένει να φανεί αν ο Ιταλός Πρόεδρος Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέτα να μεταβεί στη Βουλή και στη Γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη τη στήριξη του Κοινοβουλίου ή αν θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Ρέντσι ισχυρίζεται ότι αυτός θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και «ριζοσπαστικών αλλαγών», κάτι - λέει - που δεν μπορεί να γίνει με τη σημερινή μορφή της κυβέρνησης. «Αν δεν γίνει η αλλαγή», τονίζει, «το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φθορά των δημοκρατικών θεσμών και η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης». Επίσης λέει ότι «δεν υφίσταται προσωπική σύγκρουση με τον Λέτα, αλλά η Ιταλία βρίσκεται σε τέλμα και χρειάζεται άμεσα μια βαθύτατη αλλαγή».

Ως τώρα δεν έχουν φανεί οι πραγματικές αιτίες αυτού του ρετουσαρίσματος που επιχειρείται στην αστική πολιτική της Ιταλίας και ποιες ακριβώς μερίδες του κεφαλαίου το προωθούν. Πάντως σχετίζεται με τα ζόρια που υπάρχουν στη διαχείριση της κρίσης ώστε αυτή να ξεπεραστεί με λιγότερες απώλειες για το κεφάλαιο, με δεδομένο ότι και πάλι το μάρμαρο θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά και με την προσπάθεια χειραγώγησης του λαού.

Σήμερα ο Ενρίκο Λέτα είχε ανακοινωθεί ότι θα μετέβαινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτησή του.

Πρόθυμος να στηρίξει τη μελλοντική κυβέρνηση του Ρέντσι εμφανίστηκε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, που επίσης συμμετέχει στη συγκυβέρνηση της Ιταλίας. Στις πρώτες δηλώσεις του είπε ότι «η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα και θα πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θεσμικές αλλαγές». Χτες το βράδυ αναμενόταν να τοποθετηθεί για την εξέλιξη και η Φόρτσα Ιτάλια του Σ. Μπερλουσκόνι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογική συνεργασία Δημοκρατικού Κόμματος - «Δράσης» (2022-08-03 00:00:00.0)
Προχωρά η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού (2015-11-10 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση, ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική (2014-02-25 00:00:00.0)
Εντατικές επαφές για λογαριασμό των μονοπωλίων (2014-02-20 00:00:00.0)
Παζάρια για σχηματισμό κυβέρνησης (2014-02-19 00:00:00.0)
Τριγμοί στην αστική διαχείριση (2013-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ