Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε νέα προβοκάτσια

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οπως φαίνεται συνεχίζονται τα σχέδια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα για συνθήκες αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο συνεχιστή του Ούγκο Τσάβες. Ο Πρόεδρος της χώρας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν σχέδιο πραξικοπήματος, με αφορμή την προβοκάτσια που επιχειρήθηκε να στηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι, με τις βίαιες διαμαρτυρίες των ομάδων κρούσης της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις που στοίχισαν τη ζωή σε 3 νέους και τον τραυματισμό άλλων 66, μεταξύ αυτών και 17 αστυνομικών.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 12 Φλεβάρη είχαν προγραμματιστεί στο Καράκας και άλλες πόλεις μεγάλα συλλαλητήρια από νέους, για να γιορταστεί η 200ή επέτειος της λεγόμενης «Μάχης της Νίκης», στη λεγόμενη «μέρα της νεολαίας». Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις όπου συμμετείχαν νέοι φοιτητές και στρατευμένοι τιμούσε τη νικηφόρα μάχη που έδωσε το 1814 ένας μικρός στρατός νέων υπό τη διοίκηση του επαναστάτη και μάρτυρα του αγώνα της ανεξαρτησίας Χοσέ Φέλιξ Ρίβας ενάντια σε έναν πολύ πιο καλά εξοπλισμένο στρατό του υποταγμένου στους Ισπανούς Χοσέ Τόμας Μπόβες. Δυνάμεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν αντιδιαδηλώσεις που γρήγορα εξελίχτηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με πιο χαρακτηριστική την επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο Καράκας. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπήρξαν και οι νεκροί και οι τραυματίες από πυροβόλα όπλα, που επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως θύματα της κυβέρνησης.

Οπως κατήγγειλε η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγκα Ντίας, επιχειρήθηκε να στηθεί ειδικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο Καράκας σκηνικό αντίστοιχο με το πραξικόπημα που διοργανώθηκε τον Απρίλη του 2002 (και στη συνέχεια απέτυχε από την ενότητα στρατού και λαού), με τη δράση ένοπλων ομάδων.

Από το ερευνητικό υλικό που υπάρχει για τα επεισόδια επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η άμεση εμπλοκή ηγετών της αντιπολίτευσης, ενώ έχουν κληθεί δύο πρώην κρατικά στελέχη, ο πρώην διπλωμάτης και υπουργός Εξωτερικών σε παλιότερες από τον Τσάβες κυβερνήσεις, Φερνάντο Γκερμπάσι και ο Μάριο Ιβάν Καράτου, απόστρατος αντιναύαρχος, που εμφανίζονται να συνομιλούν στο τηλέφωνο και να λένε, αναφερόμενοι στην Τετάρτη, «ότι έχουν έγκυρες πληροφορίες ότι θα χυθεί αίμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ