Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η αλήθεια για τα έσοδα του ΙΚΑ

Για «νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών οργανισμών, ενίσχυση της απασχόλησης και καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ μετά από τέσσερα χρόνια» (!) έκανε λόγο χτες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής. Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές αριθμητικές αλχημείες, ο υπουργός στήριξε όλο αυτόν το μύθο στα έσοδα του τελευταίου τετραμήνου του 2013 που είχε το ΙΚΑ και τα οποία, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα διαστήματα των τελευταίων χρόνων, παρουσιάζουν αύξηση 5,1%. Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η επιλεκτική παρουσίαση του τελευταίου τετράμηνου και όχι του συνόλου των εσόδων για το 2013.

Εμείς να σημειώσουμε μόνο ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία, το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης του 2013 τα έσοδα του ΙΚΑ, σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2012, παρουσίαζαν παραπέρα μείωση κατά 7% και ανέρχονταν στα 7,1 δισ. ευρώ. Ακόμα όμως και αν τα ποσοστά για τα οποία κοκορεύεται ο υπουργός είναι πραγματικά, πρόκειται για στατιστικό και μόνο μέγεθος που καταγράφεται ύστερα από κατακόρυφη πτώση των εσόδων του ΙΚΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, ακόμα και μετά τη στατιστική «αύξηση» που εμφανίζει ο υπουργός Εργασίας, τα έσοδα του ΙΚΑ το Γ' τετράμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2009 είναι κατά 30% λιγότερα. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν από τα 5,219 δισ. ευρώ, στα 3,648 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, το ΙΚΑ συνεχίζει να βουλιάζει. Το 2013 η εισφοροδιαφυγή εκτιμήθηκε στα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ρυθμιστεί μόνο 1,792 δισ. ευρώ. Επίσης, το έλλειμμα του ΙΚΑ, από τις ίδιες τις υπηρεσίες του για το 2014 εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια «ωραιοποίησης» της πορείας του ΙΚΑ, και ειδικά των εσόδων του, μόνο τυχαία δεν είναι. Πέρα από τη γνωστή επιδίωξη της κυβέρνησης να παρουσιάσει «επιτυχίες» και «έργο», κρύβεται η απόφαση για νέα απαλλαγή προς τους εργοδότες, με την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 3,9 μονάδες τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα στερούν σε ετήσια βάση από το ΙΚΑ σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Η κατασκευή τέτοιων «αισιόδοξων» τάχα στοιχείων για την πορεία των εσόδων του ΙΚΑ, έρχεται να υπηρετήσει ακριβώς αυτόν τον αντεργατικό στόχο.


Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ