Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Διεκδικούμε σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη χτεσινή συγκέντρωση

Μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Απαιτούμε κανένα πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ να μην κλείσει και κανένα Κέντρο Υγείας. Κανείς εργαζόμενος να μην απολυθεί. Διεκδικούμε σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος. Δε σταματάμε, δεν επαναπαυόμαστε! Χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν αυτές οι πρωτοβουλίες, να αγκαλιάσουν και όσους δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο οργανωμένο κίνημα. Να συζητηθούν τα προβλήματα στην Υγεία, στην Πρόνοια σε όλα τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τις Λαϊκές Επιτροπές, κάθε κύτταρο του κινήματος.

Να απευθυνθούμε πλατιά στον κόσμο, να βάλουμε στόχο να πείσουμε να έρθουν οι οικογένειές μας, οι συνάδελφοί μας, οι γείτονες στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα οργανώσουν τα σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές. Ο νέος νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε νέα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υπάρχουν σήμερα σ' ένα "βασικό πακέτο" επιπέδου φτωχοκομείου. Ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της παροχής υπηρεσιών.

Οι λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, ακριβοπληρώνοντας τους διάφορους επιχειρηματίες της Υγείας. Ολα αυτά, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανάγκες του λαού για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λόγω της εντατικοποίησης στους χώρους δουλειάς, της αύξησης της εκμετάλλευσης, λόγω των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνο οι άνεργοι, με τα δικά τους επίσημα στοιχεία, φτάνουν στο 27,8%, χώρια οι ανασφάλιστοι. Πού θα απευθυνθούν όλοι αυτοί την ώρα της ανάγκης; Πού θα βρουν γιατρειά;

Ταυτόχρονα, χιλιάδες ασθενείς, μην έχοντας πού αλλού να πάνε, θα έρχονται ολοένα και περισσότεροι στα νοσοκομεία, όπου κι εκεί η κατάσταση είναι τραγική. Οσο η Υγεία, η Πρόνοια γίνονται πιο ακριβό εμπόρευμα, τόσο πιο εκμεταλλεύσιμοι γίνονται οι υγειονομικοί, με χειρότερα μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σημαίνει βαρύτητα στην πρόληψη, σημαίνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, από το έμβρυο μέχρι τον ηλικιωμένο. Κι όμως, ο καινούργιος νόμος αναφέρεται σε ελάχιστες, υποτυπώδεις και αποσπασματικές εξετάσεις που θα καλύπτονται δωρεάν, πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των φτωχών αγροτών, των μαθητών στα σχολεία, των νέων ζευγαριών, των γυναικών.

Ξεκαθαρίζουμε πως δεν παλεύουμε για να έχουμε τις υποβαθμισμένες, εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες που είχαμε μέχρι τώρα. Απαιτούμε την παροχή σε όλους δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Παλεύουμε για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, για ένα σύγχρονο, ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πανελλαδική ανάπτυξη, κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Απαιτούμε να στελεχωθούν όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Να εξοπλιστούν και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας. Καμία υγειονομική μονάδα να μην κλείσει. Κανείς να μην απολυθεί. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κάθε ισοδύναμο μέτρο.

Να σφραγιστούν τώρα τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα "κοινωφελή προγράμματα" και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ